OliveMagazine

Μπακλαβάς με σιρόπι αγαύης

Μπακλαβάς με σιρόπι αγαύης

Μερίδες:για ταψί 24x30εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 ποτήρια βούτυρο φρέσκο
  • Για τη γέμιση

  • ½ κιλό φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα
  • Για το σιρόπι

  • 200ml Σιρόπι Αγαύης Sunny Via
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • φλούδα από 1 λεμόνι, σε «κορδέλες»
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι, σε «κορδέλες»
  • 400ml νερό
  • 5-6 γαριφαλάκια
  • μασουράκι κανέλα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και τον πετάτε. Όταν καθαρίσει, πετάτε τα κατακάθια του και μεταφέρετε το λιωμένο και καθαρισμένο βούτυρο σε άλλο σκεύος.

Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.

Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, ώστε να έχουν ακριβώς το μέγεθος του ταψιού.

Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε από πάνω 1 φύλλο. Το βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με 9 ακόμη φύλλα, τα οποία τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, πάντα βουτυρωμένα.

Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με το μίγμα της γέμισης (τρεις κουταλιές σούπας περίπου). Σκεπάζετε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε ξανά με γέμιση. Επαναλαμβάνετε το ίδιο εναλλάξ και τελειώνετε με 10 φύλλα, όπως κάνατε στην αρχή.

Χαράζετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά, μέχρι κάτω, σε ρομβοειδή ή άλλου σχήματος κομμάτια. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπήγετε από ένα γαριφαλάκι.

Καίτε το υπόλοιπο βούτυρο που έχει μείνει και περιχύνετε τον μπακλαβά

Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Χαμηλώνετε μετά τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με το Σιρόπι Αγαύης, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα για 10 λεπτά περίπου. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε τα αρωματικά.

Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και ρίχνετε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Τον αφήνετε μια ολόκληρη ημέρα να το απορροφήσει.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr