OliveMagazine

Νησιώτικο γεμιστό αρνάκι

Νησιώτικο γεμιστό αρνάκι

Μερίδες:12-14
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:6:0'
Έτοιμο σε:6:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 αρνάκι γύρω στα 7-8 κιλά, με συκωταριά
  • 1 κιλό διάφορα τυριά κομμένα σε κύβους (κασέρι, μυζήθρα, κεφαλογραβιέρα κ.λπ.)
  • 1/4 κιλού ρύζι, τύπου καρολίνα ή νυχάκι
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι κουκουνάρια
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μπαχάρι, μερικούς κόκκους
  • 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 2 λεμόνια, το χυμό
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε το αρνί και το αφήνετε να στραγγίσει από τα υγρά του. Ζεματάτε για λίγα λεπτά τη συκωταριά και, όταν κρυώσει, την ψιλοκόβετε με ψαλίδι κουζίνας.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε σε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα κρεμμύδια και την ψιλοκομμένη συκωταριά. Την αρωματίζετε με την κανέλα και το μπαχάρι.

Μετά από μερικά λεπτά προσθέτετε και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι δηλαδή να απορροφηθούν τα υγρά. Την αφήνετε να κρυώσει.

Χτυπάτε ελαφρά τα αβγά και τα προσθέτετε μαζί με τα τυριά και τα κουκουνάρια στο μίγμα της συκωταριάς.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Γεμίζετε το αρνί αφού βάλετε στο πάνω και κάτω μέρος του ένα κομμάτι ψωμί, για να μη χυθεί η γέμιση. Ράβετε τα ανοίγματα. Δένετε τα ποδαράκια μεταξύ τους. Αλείφετε το αρνί με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε καλά.

Βάζετε το αρνάκι σε λαδωμένο ταψί με τα κλαδάκια δεντρολίβανου. Ρίχνετε ένα δυο ποτήρια ζεστό νερό. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-6 ώρες στους 140°C. Ανάλογα με το φούρνο σας, ίσως χρειαστεί να το αναποδογυρίσετε ύστερα από 3-4 ώρες, για να ροδίσει καλά και από την άλλη μεριά. Αν ύστερα από κάποιες ώρες έχει ήδη ροδίσει καλά, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tips

Φτιάξτε ένα πλέγμα από κληματόβεργες στο ταψί και τοποθετήστε πάνω το αρνάκι να ψηθεί.


Αν διαθέτετε πήλινο μεγάλο σκεύος που χωρά στο φούρνο σας, βάλτε κληματόβεργες στον πυθμένα του, ακουμπήστε από πάνω το αρνί, κλείστε το με το καπάκι του και σφραγίστε με σφικτό ζυμάρι. Ψήστε το στους 180°C υπολογίζοντας 1 ώρα ανά κιλό κρέατος.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr