Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Κόβετε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις χαρακώνετε με ένα μαχαίρι και τις βάζετε σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, τις αλείφετε με 5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και τις ψήνετε στον φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η σάρκα τους. Αφήνετε τις μελιτζάνες στην άκρη.
Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε το κρέας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνετε με το κονιάκ, αφήνετε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά, προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το φύλλο δάφνης και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του. Ρίχνετε το μαϊντανό, ανακατεύετε και κρατάτε το κρέας στην άκρη.
Για την κρέμα: Βάζετε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μισή ποσότητα της γραβιέρας, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Κρατάτε την κρέμα στην άκρη.
Λιώνετε τη σάρκα στις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, τις γεμίζετε με το κρέας πρώτα και μετά απλώνετε την κρέμα γιαουρτιού. Πασπαλίζετε με τη υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Φωτογραφία – Food styling: Majerico