OliveMagazine

Παστίτσιο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα

Παστίτσιο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. Μακαρόνια Νο2 ΟΜΙΚΡΟΝ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ½ φλιτζάνι μυζήθρα τριμμένη
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ λίτρο ζωμό βοδινό για το μούλιασμα των μανιταριών
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα

  • 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 50γρ. μανιτάρια πορτσίνι
  • 100γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1½ φλιτζάνι Πούλπα Τομάτας ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 8 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 3 κρόκους αβγών
  • ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζεσταίνετε το βοδινό ζωμό και μουλιάζετε τα μανιτάρια.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες και τα μανιτάρια.

Σβήνετε με το κρασί και λίγο από το ζωμό που μουλιάσατε τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτετε την Πούλπα ντομάτας και την κανέλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 30 - 35 λεπτά μέχρι να δέσει.

Βράζετε τα μακαρόνια. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο, μέχρι να αλειφθούν καλά και να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Κρατάτε 2 – 3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα, για να το ανακατέψετε με τους κρόκους και το υπόλοιπο το προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.

Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών με τις 2-3 κουτ. σούπας γάλα που είχατε κρατήσει και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.

Ετοιμάζετε το παστίτσιο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου και το πασπαλίζετε με την φρυγανιά. Στρώνετε στο ταψί τα μισά μακαρόνια, τα πασπαλίζετε με 5 - 6 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί και στρώνετε από πάνω όλη την σάλτσα του κιμά. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί πάλι και στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.

Απλώνετε πάνω από τα μακαρόνια την μπεσαμέλ και την πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο. Ψήνετε το παστίτσιο για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η μπεσαμέλ.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr