OliveMagazine

Πασχαλινό τσουρέκι κλασικό

Πασχαλινό τσουρέκι κλασικό

Μερίδες:για 3 τσουρέκια
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1.200γρ. αλεύρι σκληρό
  • 40γρ. μαγιά
  • 280γρ. ζάχαρη
  • 240γρ. βούτυρο 82%
  • 160ml γάλα χλιαρό
  • 240ml νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 8 αβγά
  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1½ κουτ. γλυκού μαστίχα
  • βαμμένα κόκκινα αβγά για τη διακόσμηση
  • σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 30°C και βάζετε μέσα όλα τα υλικά. Τα αφήνετε για μια ωρίτσα να έρθουν όλα στην ίδια θερμοκρασία.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε στον κάδο του μίξερ. Κοπανάτε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή στο μούλτι.

Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.Δουλεύετε στη 2η ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει με ευκολία από τον κάδο του μίξερ.

Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας που έχετε από πριν ρυθμισμένο στους 35°C.

Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε τρία μέρη και το κάθε μέρος σε τρία κομμάτια τα οποία στη συνέχεια πλάθετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε με πανί για 10 λεπτά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν.

Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πλέκετε ανά τρία τα μπαστούνια σε πλεξούδες. Ενώνετε τις άκρες των πλεξούδων για να γίνουν στρογγυλά τα τσουρέκια και τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

Βάζετε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 35°C όπου και τα αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.

Τέλος, τα αλείφετε με αβγό, τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και τα φουρνίζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 45-50 λεπτά.

Tips

Προσέχετε να μην φουσκώσουν υπερβολικά τα τσουρέκια όταν τα βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσουν παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο ψήσιμο (πρέπει να φουσκώσουν μισή φορά από τον αρχικό όγκο του).


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο