OliveMagazine

Πουρές κάστανου με σάλτσα σύκων και μαυροδάφνης

Πουρές κάστανου με σάλτσα σύκων και μαυροδάφνης

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τον πουρέ

  • ½ κιλό κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα
  • 300ml μαυροδάφνη
  • 300ml ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι πουρέ από βρασμένα καρότα
  • 2 κουτ. σούπας μπράντι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα θυμάρι φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 6-8 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια μαυροδάφνη
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1-2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τον πουρέ



Κάνετε πουρέ τα μισά βρασμένα κάστανα στο μύλο των λαχανικών και κομματιάζετε τα υπόλοιπα.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι. Προσθέτετε το γλυκό κρασί και το ζωμό. Όταν πάρουν βράση, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τον πουρέ των κάστανων, των καρότων και τα ψιλοκομμένα κάστανα. Ανακατεύετε ζωηρά.

Ρίχνετε το μπράντι, ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και βάζετε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά. Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει ο πουρές. Τον μοιράζετε σε μικρές φόρμες και ισιώνετε την επιφάνειά τους.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα



Κόβετε τα σύκα σε μικρά κομμάτια και τα βράζετε με τη μαυροδάφνη, το κόκκινο κρασί, τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας για 20 λεπτά.

Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο κρασί και το προσθέτετε στη σάλτσα. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει. Για να σερβίρετε αναποδογυρίζετε τις φόρμες στα πιάτα και περιχύνετε τον πουρέ με τη σάλτσα σύκων.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr