OliveMagazine

Ρολό κιµά γεµιστό µε λαχανικά και γραβιέρα

Ρολό κιµά γεµιστό µε λαχανικά και γραβιέρα

Μερίδες:5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τον κιµά

  • 1 κιλό κιµά µοσχαρίσιο (λάπα ή ελιά)
  • 5 κουτ. σούπας φρυγανιά τριµµένη
  • 3 φέτες µπέικον σε πολύ µικρά καρεδάκια
  • 1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ντοµάτα µέτρια, κοµµένη στα τέσσερα
  • 1 µατσάκι µαϊντανό, σε χοντρά κοµµάτια
  • 3 κουτ. σούπας κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. σούπας µουστάρδα
  • 4 κουτ. σούπας γραβιέρα Κρήτης, τριµµένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • Για τη γέµιση

  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε µπαστούνια
  • 1 καρότο, σε µεγάλα µπαστούνια
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε µπαστούνια
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε µπαστούνια
  • Για τη γαρνιτούρα

  • 1 κιλό πατάτες, σε µεγάλους κύβους
  • 2 ντοµάτες µέτριες, ξυσµένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τον κιμά: Σοτάρετε το κρεµµύδι µε το ελαιόλαδο µέχρι να γυαλίσει και να µαλακώσει. Στο µεταξύ πολτοποιείτε στο multi την ντοµάτα µε το µαϊντανό και το κρασί.

Ζυµώνετε σε ένα µπολ τον κιµά µε το κρεµµύδι, το µίγµα µαϊντανού και ντοµάτας, το µπέικον, τη µουστάρδα, τη φρυγανιά, τη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε το µίγµα του κιµά στο ψυγείο και στο µεταξύ ετοιµάζετε τα υλικά της γέµισης όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ετοιμάζετε το ρολό: Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190ºC. Κόβετε ένα κοµµάτι λαδόκολλας και ανοίγετε πάνω του το µίγµα του κιµά σε τετράγωνο σχήµα.

Τοποθετείτε τα υλικά της γέµισης οµοιόµορφα µεταξύ των τεσσάρων πλευρών, αφήνοντας τριγύρω ένα κενό τρία δάχτυλα τουλάχιστον και ανασηκώνετε τη λαδόκολλα από πάνω και από κάτω, ώστε να κλείσετε µε ευκολία τον κιµά σε ρολό. Ασφαλίζετε τα πλαϊνά του ρολού για να µη φύγουν τα υλικά της γέµισης και το τυλίγετε στη λαδόκολλα. Τοποθετείτε το ρολό σε γάστρα µε καπάκι έχοντας τη ραφή από κάτω.

Σε µια λεκανίτσα ανακατεύετε τις πατάτες µε την ξυσµένη ντοµάτα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Μοιράζετε τις πατάτες στη γάστρα αριστερά δεξιά από το ρολό και τις περιχύνετε µε το κρασί. Σκεπάζετε τη γάστρα µε καπάκι και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα.

Αφαιρείτε τη λαδόκολλα από το ρολό και το ξαναβάζετε στη γάστρα. Το αλείφετε µε λίγο λάδι και συνεχίζετε το ψήσιµο χωρίς το καπάκι µέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό και να ψηθούν καλά οι πατάτες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr