OliveMagazine

Σαρλότ με αχλάδια και σάλτσα καραμέλας

Σαρλότ με αχλάδια και σάλτσα καραμέλας

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:10'
Έτοιμο σε:40'
Χρόνος αναμονής:3 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 200γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 μεγάλη κονσέρβα αχλάδια κομπόστα
  • ½ λίτρο γάλα
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
  • 6 φύλλα ζελατίνας
  • 400ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
  • Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 200γρ. ζάχαρη
  • 2 κουταλιές νερό
  • 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 20γρ. αλμυρό βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι ή καλύτερα άνθος αλατιού (fleur de sel)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τη σάλτσα καραμέλας: Βράζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι. Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη και το νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πάρει το χρώμα που θέλετε. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο σε κύβους. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, ρίχνετε και το αλάτι.

Προσθέτετε στην καραμέλα την καυτή κρέμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τη βράζετε ξανά για 2-3 λεπτά ακόμα. Αν τη θέλετε πιο πηχτή, την αφήνετε περισσότερο. Τη μεταφέρετε σε βάζα και τη διατηρείτε στο ψυγείο.

Για τη σαρλότ: Μουσκεύετε τα φύλλα της ζελατίνας σε ¼ φλιτζανιού νερό. Σουρώνετε τα αχλάδια από το σιρόπι τους και κρατάτε το σιρόπι στην άκρη. Κόβετε τα ¾ από αυτά σε μικρούς κύβους -σαν ζάρια- και τα υπόλοιπα σε λεπτές φέτες. Στρώνετε τις φέτες των αχλαδιών στον πάτο της φόρμας με διακοσμητικό τρόπο.

Βουτάτε τα σαβαγιάρ στο σιρόπι των αχλαδιών και τα τοποθετείτε όρθια και περιμετρικά το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα στη φόρμα για τη σαρλότ. Ζεσταίνετε το γάλα και το αρωματίζετε με το πικραμύγδαλο.

Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Προσοχή, δεν πρέπει να πάρει βράση. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε για λίγο.

Στύβετε τη ζελατίνα και την προσθέτετε στην κρέμα. Ρίχνετε και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε πολύ καλά για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και τέλος ενσωματώνετε και τα κυβάκια των αχλαδιών. Ρίχνετε το τελικό μίγμα στη φόρμα. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει αρχικά και μετά να μείνει στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.

Ξεφορμάρετε τη σαρλότ σε πιατέλα και, πριν σερβίρετε, την περιχύνετε με τη σάλτσα καραμέλας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr