OliveMagazine

Σογάνια Μυτιλήνης

Σογάνια Μυτιλήνης

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό κρεμμύδια μεγάλα μακρόστενα, καθαρισμένα & χαραγμένα κατά μήκος στη μέση
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 250γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και ξεχωρίζετε τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα. Ψιλοκόβετε τα εσωτερικά των κρεμμυδιών που έμειναν.

Σοτάρετε τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μισό λάδι μέχρι να σπάσει ο κιμάς και τον σβήνετε με το κρασί.

Στραγγίζετε τις ντομάτες και κρατάτε το χυμό. Προσθέτετε τις ντομάτες στον κιμά μαζί με το μαϊντανό, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.

Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα του κρεμμυδιού και τοποθετείτε λίγη γέμιση στη μέση. Τα τυλίγετε μέχρι να κλείσουν όπως τους ντολμάδες και τα τοποθετείτε στη σειρά σε πυρίμαχο σκεύος. Χώνετε ανάμεσα στους κρεμμυδοντολμάδες τα φύλλα δάφνης, τους περιχύνετε με το χυμό της ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζάνι νερό.

Ψήνετε τους κρεμμυδοντολμάδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά και ½ φλιτζάνι ρύζι. Επίσης, μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σε κατσαρόλα. Τότε στρώνετε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, τους σκεπάζετε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα και τους σιγοβράζετε μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο