Lazarakia,Buns,,Greek,Easter,Lazarus,Buns
clock icon
60'

Τα Λαζαράκια των Δωδεκανήσων

Υλικά

  • 1 κιλό περίπου, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια στεγνή
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 250γρ. ταχίνι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο για το ταψί
  • Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες και ξανθές (αν θέλετε αλεσμένες)
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • γαρυφαλλάκια ή ολόκληρα καρύδια για το στόλισμα

Tips

  • Στη θέση του κεφαλιού μπορείτε- αντί για μάτια- να βάλετε για «πρόσωπο» από ένα ολόκληρο καρύδι που θα το μπήξετε μέσα στο ζυμάρι.
  • Όταν αραδιάσετε τα Λαζαράκια στο ταψί θα πρέπει να έχουν αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσουν.
  • Μπορείτε να αρωματίσετε το νερό της ζύμης με κανέλα. Θα βράσετε το ανάλογο νερό με 1 ξυλάκι κανέλας και θα το αφήσετε να χλυαρύνει πριν το χρησιμοποιήσετε στη μαγιά και στο μίγμα του αλεύρου.
  • Αν θέλετε μπορείτε να μουσκέψετε τις σταφίδες σε λίγο μπράντυ.

Μοιάζουν με ανθρωπάκια και συνηθίζουν να τα μοιράζουν στα παιδιά το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι νηστίσιμα γλυκά ψωμάκια που γεμίζονται μόνο με μπόλικες μαύρες αλεσμένες σταφίδες.

Διαλύετε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη. Βάζετε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνετε στη μέση μια λακουβίτσα και ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το ταχίνι και τη διαλυμμένη μαγιά. Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ελαστική μέτρια ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει (μακριά από ρεύματα) 3-4 ώρες. Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 16 κομμάτια.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τις σταφίδες με την καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη και αρωματίζετε με την κανέλα και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης, την ανοίγετε λίγο με τα χέρια και βάζετε κατά μήκος μίγμα της γέμισης. Διπλώνετε τη ζύμη ώστε να γίνει σαν μικρό φρατζολάκι. Καρφώνετε γαρυφαλάκια για μάτια και στόμα. Κάνετε κορδόνια ζύμης και τα κολλάτε πάνω στο σώμα σταυρωτά για να φτιάξετε τα χέρια. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Αραδιάζετε τα λαζαράκια σε λαμαρίνα αλειμμένη με λάδι. Τα σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος να ξαναφουσκώσουν για 1 ώρα περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και τα ψήνετε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ολόκληρα ή κομμένα σε φετούλες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη. Βάζετε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνετε στη μέση μια λακουβίτσα και ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το ταχίνι και τη διαλυμμένη μαγιά. Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να γίνει μια ελαστική μέτρια ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να φουσκώσει (μακριά από ρεύματα) 3-4 ώρες. Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε 16 κομμάτια.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ανακατεύετε τις σταφίδες με την καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη και αρωματίζετε με την κανέλα και το τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Βήμα 3

Παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης, την ανοίγετε λίγο με τα χέρια και βάζετε κατά μήκος μίγμα της γέμισης. Διπλώνετε τη ζύμη ώστε να γίνει σαν μικρό φρατζολάκι. Καρφώνετε γαρυφαλάκια για μάτια και στόμα. Κάνετε κορδόνια ζύμης και τα κολλάτε πάνω στο σώμα σταυρωτά για να φτιάξετε τα χέρια. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βήμα 4

Αραδιάζετε τα λαζαράκια σε λαμαρίνα αλειμμένη με λάδι. Τα σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος να ξαναφουσκώσουν για 1 ώρα περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και τα ψήνετε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ολόκληρα ή κομμένα σε φετούλες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb