OliveMagazine

Τρίχρωμο ρύζι σε φόρμα

Τρίχρωμο ρύζι σε φόρμα

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:15'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2½ φλιτζάνια Ρύζι Bonnet ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζανιού τομάτα στον τρίφτη ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ* (βλ. παρακάτω)
  • ½ φλιτζάνι pesto* (βλ. παρακάτω)
  • 6-7 ίνες από κρόκο Κοζάνης, τριμμένες και διαλυμένες σε 3 κουτ. σούπας νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • ¾ φλιτζανιού χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • Για το pesto

  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ή άνηθο χοντροκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε το ρύζι σε 5 φλιτζάνια νερό για 12-15 λεπτά και σβήνετε το μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και το ανακατεύετε με πιρούνι για να γίνει σπυρωτό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και το αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε τις σάλτσες.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρείτε τη δάφνη.

Για το pesto: Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν λείο μίγμα.

Μοιράζετε το ρύζι σε τρία ξεχωριστά μπολ. Προσθέτετε στο ένα μπολ τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί. Στο δεύτερο μπολ ρίχνετε το pesto και ανακατεύετε καλά, και στο τρίτο μπολ προσθέτετε τον κρόκο Κοζάνης ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα.

Παίρνετε μια στρογγυλή φόρμα (με ή χωρίς τρύπα στη μέση) και στρώνετε μέσα της πρώτα το πράσινο ρύζι με το pesto. Πιέζετε λίγο για να στρωθεί ομοιόμορφα. Μετά βάζετε το κίτρινο, το ισιώνετε με τον ίδιο τρόπο και, τέλος, το κόκκινο.

Αφήνετε το ρύζι στη φόρμα μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος. Ξεφορμάρετε σε στρογγυλή πιατέλα και γαρνίρετε το ρύζι με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr