OliveMagazine

Τσουρέκια γεμιστά φόρμας

Τσουρέκια γεμιστά φόρμας

Χρόνος προετοιμασίας:50'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:40'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα και 40 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1400γρ. αλεύρι σκληρό
  • 18γρ. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια)
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 160γρ. Βούτυρο Lurpak + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 450ml γάλα
  • 6 αβγά
  • 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 2 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 200γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε σταγόνες (προαιρετικά)
  • λίγη ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • Για τη διακόσμηση

  • 500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε σταγόνες
  • 400ml Arla Κρέμα Γάλακτος 36%
  • λίγα αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 30 βαθμούς πάνω κάτω. Χτυπάτε σ' ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε το βούτυρο λιωμένο.

Σε ένα γουδί κοπανίζετε τη μαστίχα με το μαχλέπι μαζί με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.

Ρίχνετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε το κοπανισμένο μαχλέπι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι κι ανακατεύετε λίγο με το γάντζο.

Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει λίγο παραπάνω από χλιαρό και ρίχνετε μέσα στο μίγμα του βουτύρου. Τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ και ξεκινάτε να δουλεύετε το μίγμα στη 2η ταχύτητα, μέχρι να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο, ενώ θα μαζεύεται προς τον γάντζο.

Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, τη βάζετε σ' ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με πανί ή μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο φούρνο για καμιά ώρα, μέχρι να φουσκώσει μισή φορά περίπου από τον αρχικό όγκο της.

Ετοιμάζετε και τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις σταγόνες σοκολάτας αν χρησιμοποιήσετε.

Αλευρώνετε ελαφρά τον πάγκο σας, πιέζετε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και το χωρίζετε πρώτα σε 4 κομμάτια. Μετά τα τοποθετείτε στον αλευρωμένο πάγκο, χωρίζετε το κάθε κομμάτι πάλι στα δύο και πλάθετε με αυτά μακρόστενα κορδόνια. Τα αφήνετε σκεπασμένα με πανί για 10 λεπτά να ξεκουραστούν και στο μεταξύ βουτυρώνετε 4 φόρμες στρογγυλές με τρύπα στη μέση. Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πατάτε το ένα κορδόνι να πλατύνει απλώνετε πάνω του γέμιση. Πατάτε και το δεύτερο κορδόνι και το τοποθετείτε από πάνω να κλείσει. Το στρίβετε, ενώνετε τις άκρες και το τοποθετείτε στην πρώτη φόρμα. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα κορδόνια και την υπόλοιπη γέμιση.

Τοποθετείτε τις φόρμες στο ζεστό φούρνο, όπου και τα αφήνετε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.

Τέλος, βγάζετε τα φουσκωμένα τσουρέκια από το φούρνο και τον προθερμαίνετε στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ψήνετε τα τσουρέκια στο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδοκοκκινίσουν.

Ξεφουρνίζετε τα τσουρέκια. Βάζετε τις σταγόνες κουβερτούρας σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Αδειάζετε την ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω στις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφήνετε τη λιωμένη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς και μόλις κρύώσουν και τα τσουρέκια τα καλύπτετε με τη σοκολάτα και τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Tips

Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 30 βαθμούς, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr