OliveMagazine

Φασόλια με χοιρινό κρασάτο στον ταβά

Φασόλια με χοιρινό κρασάτο στον ταβά

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:2:30'
Έτοιμο σε:2:45'
Χρόνος αναμονής:12 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινό από λαιμό, σε μερίδες
  • 500γρ. φασόλια μέτρια, Πρεσπών ή Νευροκοπίου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5-6 κλωνάρια λεπτό σέλινο, χοντροκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 1½ φλιτζάνι ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή ανάμικτο με λίγο καυτερό (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό τους.

Σοτάρετε σε κατσαρόλα τα κομμάτια του χοιρινού στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνετε το κρέας με το κρασί.

Προσθέτετε το σέλινο, την ντομάτα, το μπαχάρι, το αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε όσο από το ζωμό από τα φασόλια χρειάζεται για να σκεπάσει το κρέας με τα φασόλια. Αν δεν φτάνει, προσθέτετε και λίγο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μεταφέρετε το φαγητό σε πήλινο ταβά και προσθέτετε τα φασόλια. Σκεπάζετε τον ταβά και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και τα φασόλια. Ξεσκεπάζετε τον ταβά τα τελευταία 20 λεπτά, για να πάρει χρώμα και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζετε με το μπούκοβο.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Μπορείτε να προσθέσετε και ένα πράσο χοντροκομμένο μαζί με το σέλινο. Επίσης, το φαγητό γίνεται και με γίγαντες ή φασόλια ελέφαντες.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr