OliveMagazine

Χαλβάς με μούστο, βασιλικό και καραμελωμένα σταφύλια

Χαλβάς με μούστο, βασιλικό και καραμελωμένα σταφύλια

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τον χαλβά

  • 1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο σιμιγδάλι χοντρό
  • 100γρ. σουσάμι λευκό
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια νερού νερό
  • 1 ποτήρι νερού μούστο
  • 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
  • 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • 100ml κονιάκ
  • Για τα καραμελωμένα σταφύλια

  • 200γρ. σταφύλια κόκκινα κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι
  • 80γρ. ζάχαρη καστανή
  • Για το σερβίρισμα

  • 60γρ. σουσάμι λευκό, καβουρδισμένο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για το σιρόπι: Βράζετε τον μούστο και τον ξαφρίζετε πολύ καλά. Στη συνέχεια τον περνάτε από σουρωτήρι με πολύ λεπτό δίχτυ και τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κονιάκ και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Κατεβάζετε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτετε το κονιάκ, ανακατεύετε και το κρατάτε στην άκρη αλλά ζεστό.

Για τα καραμελώμενα σταφύλια: Βάζετε σε ένα τηγάνι τα σταφύλια με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνετε να βγάλουν τα ζουμιά τους, να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να καραμελώσουν. Κατεβάζετε τα σταφύλια από τη φωτιά και τα κρατάτε στην άκρη.

Για τον χαλβά: Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί, προσθέτετε το σιμιγδάλι και το αφήνετε να καβουρδιστεί αρκετά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτετε το σουσάμι 3-4 λεπτά, πριν να είναι έτοιμο το μίγμα για να ρίξετε το σιρόπι. Στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά και το αφήνετε να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

Κατεβάζετε τον χαλβά από τη φωτιά, προσθέτετε τον βασιλικό, το σταφύλι, ανακατεύετε απαλά και μοιράζετε το μίγμα σε ατομικά μπολάκια. Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει καλά.

Βάζετε σε ένα μπολ το καβουρδισμένο σουσάμι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και ανακατεύετε πολύ καλά. Κρατάτε το πασπάλι στην άκρη. Αναποδογυρίζετε τα μπολάκια σε πιάτα, πασπαλίζετε τον χαλβά με το πασπάλι και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling:Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο