Διαδικασία
Πλένετε και σκουπίζετε καλά το χοιρινό μπούτι. Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πετσούλα του σε σχήμα μπακλαβαδωτό. Αλατοπιπερώνετε καλά. Το αφήνετε να ηρεμήσει για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Αμέσως μετά και μ’ ένα πινελάκι το αλείφετε με τη χωριάτικη μουστάρδα. Καρφώνετε τα γαριφαλάκια μέσα στα κοψίματα που έχετε κάνει με το μαχαίρι.
Βάζετε το μπούτι σ’ ένα ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες στους 180°C.
Αραιώνετε το μέλι με μία κουταλιά νερό, βγάζετε το μπουτάκι από το φούρνο και το αλείφετε καλά με το μέλι. Το βάζετε ξανά στο φούρνο και το ψήνετε για ακόμα 1 ώρα, χωρίς να το σκεπάσετε.
Όταν τελειώσει το ψήσιμο, κλείνετε το φούρνο αλλά αφήνετε το κρέας μέσα να ηρεμήσει και να διατηρηθεί ζεστό. Το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το κόβετε μπροστά στους φίλους σας.
Για τη γαρνιτούρα: Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τους χουρμάδες. Τα σοτάρετε ελαφρά μέχρι να γυαλίσουν καλά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Τα ανακατεύετε δύο τρεις φορές και τα σβήνετε με το κόκκινο κρασί. Αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί. Τα σερβίρετε σε πιατελίτσα και ρίχνετε από πάνω τα καβουρδισμένα, ξασπρισμένα αμύγδαλα. Συνοδεύουν ωραιότατα τις φετούλες από το χοιρινό μπούτι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb