OliveMagazine

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και κανελογαρίφαλα

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και κανελογαρίφαλα

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:3:0'
Έτοιμο σε:3:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 χοιρινό μπούτι με την πετσούλα του, γύρω στα 2½-3 κιλά
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα χωριάτικη
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 40 γαρίφαλα
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γαρνιτούρα με ξερά, κρασάτα φρούτα και ξηρούς καρπούς

  • 21 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 21 βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
  • 12 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 150γρ. αμύγδαλα, ξασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε και σκουπίζετε καλά το χοιρινό μπούτι. Μ’ ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζετε την πετσούλα του σε σχήμα μπακλαβαδωτό. Αλατοπιπερώνετε καλά. Το αφήνετε να ηρεμήσει για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Αμέσως μετά και μ’ ένα πινελάκι το αλείφετε με τη χωριάτικη μουστάρδα. Καρφώνετε τα γαριφαλάκια μέσα στα κοψίματα που έχετε κάνει με το μαχαίρι.

Βάζετε το μπούτι σ’ ένα ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες στους 180°C.

Αραιώνετε το μέλι με μία κουταλιά νερό, βγάζετε το μπουτάκι από το φούρνο και το αλείφετε καλά με το μέλι. Το βάζετε ξανά στο φούρνο και το ψήνετε για ακόμα 1 ώρα, χωρίς να το σκεπάσετε.

Όταν τελειώσει το ψήσιμο, κλείνετε το φούρνο αλλά αφήνετε το κρέας μέσα να ηρεμήσει και να διατηρηθεί ζεστό. Το σερβίρετε ολόκληρο σε πιατέλα και το κόβετε μπροστά στους φίλους σας.

Για τη γαρνιτούρα: Σ’ ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τους χουρμάδες. Τα σοτάρετε ελαφρά μέχρι να γυαλίσουν καλά και ρίχνετε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Τα ανακατεύετε δύο τρεις φορές και τα σβήνετε με το κόκκινο κρασί. Αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν όλο το κρασί. Τα σερβίρετε σε πιατελίτσα και ρίχνετε από πάνω τα καβουρδισμένα, ξασπρισμένα αμύγδαλα. Συνοδεύουν ωραιότατα τις φετούλες από το χοιρινό μπούτι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr