OliveMagazine

Χταπόδι κρασοξιδάτο

Χταπόδι κρασοξιδάτο

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους 1.000-1.200 γρ., καθαρισμένο
  • 750ml κρασί κόκκινο καλής ποιότητας
  • 80ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 2-3 κλωνάρια ρίγανη φρέσκια
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • θυμάρι και ρίγανη, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά (πλασοτέ) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το σκόρδο, τη δάφνη, την κανέλα και το μπαχάρι και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.

Βάζετε το χταπόδι και το γυρίζετε 2-3 φορές μέχρι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτετε το κρασί, το ξίδι, τα ντοματάκια, τον πελτέ, τα μυρωδικά (θυμάρι και ρίγανη) και το πετιμέζι. Μόλις πάρει μια βράση κλείνετε με καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Σερβίρετε το χταπόδι κομμένο σε κομμάτια με τη σάλτσα του και πασπαλίζετε με φρέσκια ρίγανη και θυμάρι.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr