OliveMagazine

Χόρτα της λαϊκής, μελωμένα στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και σταφίδες

Χόρτα της λαϊκής, μελωμένα στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και σταφίδες

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό ανάμικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγο μάραθο κ.ά.) καθαρισμένα, στεγνά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 100γρ. σταφίδες μαύρες
  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζετε τα κομμένα χόρτα σε ένα βαθύ ταψί και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον πελτέ, τα ντοματάκια, το σκόρδο και τις σταφίδες.

Αλατοπιπερώνετε καλά και ανακατεύετε με τα χέρια. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσουν τα χόρτα και να μείνουν με το λαδάκι τους. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο, σαν λαδερό.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr