OliveMagazine

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μαστίχα

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μαστίχα

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:1:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό ψαρονέφρι (περίπου 3-4 τεμάχια)
  • 250γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα & μουσκεμένα σε ζεστό νερό για 1 ώρα
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα τέσσερα
  • 2 καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό (Μοσχοφίλερο κατά προτίμηση)
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρετε με το λάδι ολόκληρα τα ψαρονέφρια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο ταψί και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Αλατοπιπερώνετε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και τα σκορπάτε γύρω από το κρέας. Περιχύνετε τα λαχανικά με το κρασί. Ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με το μέλι και τη μαστίχα. Με τη μισή ποσότητα αυτού του μίγματος αλείφετε το κρέας με ένα πινέλο, κρατώντας το υπόλοιπο για μετά.

Στραγγίζετε τα δαμάσκηνα και τα σοτάρετε για 1 λεπτό με το βούτυρο. Τα τοποθετείτε κι αυτά γύρω από το κρέας και ύστερα ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα μελιού και μαστίχας. Πρέπει να δημιουργηθεί μια καραμελωμένη κρούστα από πάνω. Επίσης, ελέγχετε τα υγρά του ταψιού και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό έτσι ώστε να μείνει και σάλτσα στο τέλος. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει λίγο και το κόβετε σε φέτες. Σερβίρετε τη σάλτσα ξεχωριστά και συνοδεύετε το φαγητό με πατάτες φούρνου ή ρύζι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr