OliveMagazine

Ψωμί, η βασική συνταγή

Ψωμί, η βασική συνταγή

Μερίδες:για 1 καρβέλι
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:1:5'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20γρ. μαγιά φρέσκια
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300ml νερό χλιαρό
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και αφήνετε στην άκρη.

Σ' ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το νερό με τη μαγιά και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη.

Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.

Βγάζετε τη ζύμη από το μπολ και ζυμώνετε ξανά σε αλευρωμένο πάγκο, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.

Κάνετε τη ζύμη μπάλα και τη βάζετε πάνω σε λαδόκολλα. Τη μεταφέρετε μαζί με τη λαδόκολλα πίσω στο μπολ, κόβετε τις άκρες της λαδόκολλας που προεξέχουν, καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά ακόμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230οC, με μια εμαγιέ κατσαρόλα μέσα. Αφαιρείτε τη μεμβράνη από το μπολ και με μαχαίρι χαράζετε μερικές γραμμές στην επιφάνεια της ζύμης. Μεταφέρετε τη ζύμη με τη λαδόκολλα στην εμαγιέ κατσαρόλα, κλείνετε με το καπάκι και ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr