anevata irakleiou
clock icon
1:10'

Ανεβατά Ηρακλείου

Υλικά

    Για τη ζύµη

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 12γρ. σόδα
  • 200ml αραβοσιτέλαιο
  • 80ml κονιάκ ή ούζο
  • 200ml γάλα
  • σουσάµι
  • κανέλα
  • Για τη γέµιση

  • 800γρ. µυζήθρα ή ανθότυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 150γρ. ζάχαρη άχνη
  • λίγη κανέλα

Μία παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης, που φτιάχνετε εύκολα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ.

Βάζετε στο µίξερ όλα τα υλικά για τη ζύµη και ζυµώνετε για 10 λεπτά.
Xωρίζετε τη ζύµη σε 30 µπαλάκια, τα οποία ανοίγετε σε µικρά πιτάκια.
Λιώνετε τη γέµιση στο blender και τη µοιράζετε στα πιτάκια.
Τα κλείνετε, φτιάχνοντας µπαλάκια. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωµένο ταψί, τα αλείφετε µε βούτυρο και τα πασπαλίζετε µε ζάχαρη, κανέλα και σουσάµι.
Ψήνετε σε µέτρια προθερµασµένο φούρνο για περίπου µισή ώρα. Τα Λαµπριάτικα «ανεβατά» Ηρακλείου σερβίρονται κρύα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε στο µίξερ όλα τα υλικά για τη ζύµη και ζυµώνετε για 10 λεπτά.

Βήμα 2

Xωρίζετε τη ζύµη σε 30 µπαλάκια, τα οποία ανοίγετε σε µικρά πιτάκια.

Βήμα 3

Λιώνετε τη γέµιση στο blender και τη µοιράζετε στα πιτάκια.

Βήμα 4

Τα κλείνετε, φτιάχνοντας µπαλάκια. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωµένο ταψί, τα αλείφετε µε βούτυρο και τα πασπαλίζετε µε ζάχαρη, κανέλα και σουσάµι.

Βήμα 5

Ψήνετε σε µέτρια προθερµασµένο φούρνο για περίπου µισή ώρα. Τα Λαµπριάτικα «ανεβατά» Ηρακλείου σερβίρονται κρύα.