poluxrwmes piperies me tampoule
clock icon
30'

Πολύχρωμες πιπεριές γεμισμένες με μυρωδάτο ταμπουλέ

Υλικά

  • 2 πιπεριές κόκκινες (όχι Φλωρίνης), μικρές
  • 2 πιπεριές κίτρινες ή πορτοκαλί, μικρές
  • 2 πιπεριές πράσινες, μικρές
  • 130γρ. πλιγούρι ψιλό
  • 3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες μέτριες, ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγα φύλλα δυόσμου, για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για να δώσετε εξωτική νότα στο πιάτο μπορείτε εκτός από μαϊντανό και δυόσμο να προσθέσετε στο ταμπουλέ και κάποια μπαχαρικά: 1 πρέζα κύμινο, 1 πρέζα κανέλα, 1 πρέζα κάρδαμο κοπανισμένο.

Μια δροσερή χορταστική σαλάτα, που συνοδεύει άνετα ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Βάζετε 250ml νερό να πάρει βράση και το αλατίζετε. Προσθέτετε το πλιγούρι, το αφήνετε για 1 λεπτό να βράσει και σβήνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας, κλείνετε με το καπάκι και αφήνετε περίπου για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το πλιγούρι. Αν έχει μείνει νερό, το στραγγίζετε καλά.
Ετοιμάζετε τις πιπεριές: Κόβετε τα καπάκια από τις πιπεριές, ψιλοκόβετε τη σάρκα που θα μείνει γύρω από το κοτσάνι και το φυλάτε. Ξεπλένετε λίγο τις κούπες των πιπεριών από μέσα, τις αλατίζετε ελαφρά και τις αναποδογυρίζετε.
Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτετε στο τέλος την ψιλοκομμένη σάρκα των πιπεριών και το πλιγούρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και, αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον αλάτι ή λίγο από το χυμό λεμονιού.
Γεμίζετε τις πιπεριές με το μίγμα και τις φυλάτε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να σερβίρετε τις βγάζετε από το ψυγείο και τοποθετείτε στη μέση κάθε πιπεριάς από ένα φυλλαράκι δυόσμου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε 250ml νερό να πάρει βράση και το αλατίζετε. Προσθέτετε το πλιγούρι, το αφήνετε για 1 λεπτό να βράσει και σβήνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας, κλείνετε με το καπάκι και αφήνετε περίπου για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το πλιγούρι. Αν έχει μείνει νερό, το στραγγίζετε καλά.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τις πιπεριές: Κόβετε τα καπάκια από τις πιπεριές, ψιλοκόβετε τη σάρκα που θα μείνει γύρω από το κοτσάνι και το φυλάτε. Ξεπλένετε λίγο τις κούπες των πιπεριών από μέσα, τις αλατίζετε ελαφρά και τις αναποδογυρίζετε.

Βήμα 3

Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτετε στο τέλος την ψιλοκομμένη σάρκα των πιπεριών και το πλιγούρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάζετε και, αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον αλάτι ή λίγο από το χυμό λεμονιού.

Βήμα 4

Γεμίζετε τις πιπεριές με το μίγμα και τις φυλάτε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να σερβίρετε τις βγάζετε από το ψυγείο και τοποθετείτε στη μέση κάθε πιπεριάς από ένα φυλλαράκι δυόσμου.