rolo kima me avga
clock icon
1:50'

Ρολό κιμά με αβγά

Υλικά

  • 4 Αβγά Βλαχάκη, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • ¾ κιλού κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ξυσμένα στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά κοπανισμένη
  • 1 Αβγό Βλαχάκη για το ρολό + 1 κρόκο για επάλειψη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακωμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αγαπημένο φαγητό που σας δίνει μια νόστιμη εναλλακτική έναντι των μπιφτεκιών. Γεμίστε το ρολό σας με βρασμένα Αβγά Βλαχάκη για περισσότερη νοστιμιά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ, ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά και το 1 αβγό και ζυμώνετε ελαφρά. Προσθέτετε κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ελαιόλαδο και ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ο κιμάς αφράτος.
Τον πλάθετε δίνοντάς του στενόμακρο σχήμα και τον τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί που έχετε προηγουμένως βρέξει και τσαλακώσει. Ανοίγετε στη μέση το ρολό του κιμά δημιουργώντας ένα κανάλι και βάζετε στη σειρά ολόκληρα τα καθαρισμένα, βραστά αβγά.
Βρέχοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό, κλείνετε προσεκτικά την επιφάνεια του κιμά και του δίνετε το σχήμα μιας φρατζόλας ψωμιού. Τοποθετείτε το ρολό σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και κόβετε λίγο το χαρτί, αφήνοντας να περισσεύει μόνο δυο δάχτυλα γύρω γύρω.
Βάζετε τον κρόκο σε μπολ, τον χτυπάτε ελαφρά και με το πινελάκι περνάτε την επιφάνεια του ρολού. Ψήνετε το ρολό στο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ, ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά και το 1 αβγό και ζυμώνετε ελαφρά. Προσθέτετε κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ελαιόλαδο και ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ο κιμάς αφράτος.

Βήμα 2

Τον πλάθετε δίνοντάς του στενόμακρο σχήμα και τον τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί που έχετε προηγουμένως βρέξει και τσαλακώσει. Ανοίγετε στη μέση το ρολό του κιμά δημιουργώντας ένα κανάλι και βάζετε στη σειρά ολόκληρα τα καθαρισμένα, βραστά αβγά.

Βήμα 3

Βρέχοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό, κλείνετε προσεκτικά την επιφάνεια του κιμά και του δίνετε το σχήμα μιας φρατζόλας ψωμιού. Τοποθετείτε το ρολό σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και κόβετε λίγο το χαρτί, αφήνοντας να περισσεύει μόνο δυο δάχτυλα γύρω γύρω.

Βήμα 4

Βάζετε τον κρόκο σε μπολ, τον χτυπάτε ελαφρά και με το πινελάκι περνάτε την επιφάνεια του ρολού. Ψήνετε το ρολό στο φούρνο για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα.