salata stamnagathi
clock icon
10'

Σαλάτα με τουρσιά, σταμναγκάθι και ξινομυζήθρα

Υλικά

  • 8-10 καρδιές από έτοιμες αγκινάρες τουρσί, κομμένες στη μέση
  • 250γρ. ασκορδουλάκους (βολβούς) του εμπορίου, έτοιμους μαριναρισμένους
  • 7-8 κλωνάρια σταμναγκάθι (ή αντίδια) πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 150γρ. ξινομυζήθρα θρυμματισμένη με το χέρι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • λίγα κρίθινα παξιμάδια

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και διάφορα άλλα τουρσιά της κρητικής κουζίνας.

Μια νεότερη συνταγή του φίλου μου Αλέξανδρου Λαζαρίδη από τα Αμαριώτικα Όρη, βασισμένη πάνω στα παραδοσιακά κρητικά τουρσιά. Σερβίρεται κυρίως ως μεζές για τσικουδιά.

Στρώνετε τις αγκινάρες και τους ασκορδουλάκους σε πιατέλα. Σκορπάτε από πάνω το σταμναγκάθι και την ξινομυζήθρα.
Περιχύνετε τη σαλάτα με το ελαιόλαδο και τη σερβίρετε με κρίθινα παξιμάδια.
Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Στρώνετε τις αγκινάρες και τους ασκορδουλάκους σε πιατέλα. Σκορπάτε από πάνω το σταμναγκάθι και την ξινομυζήθρα.

Βήμα 2

Περιχύνετε τη σαλάτα με το ελαιόλαδο και τη σερβίρετε με κρίθινα παξιμάδια.

Βήμα 3

Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κάτη