psomi-me-kolokytha-&-fagopyro
clock icon
1:10'

Ψωμί με κολοκύθα και αμύγδαλα

Υλικά

  • 500γρ. ψίχα κόκκινης κολοκύθας, χοντροτριμμένη
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι από φαγόπυρο
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού στέβια σε σκόνη
  • 3 αβγά βιολογικά
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας γάλα καρύδας
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Αυτό το εναλλακτικό ψωμί με κολοκύθα θα γίνει ο αγαπημένος σας συνοδός για κάθε φθινοπωρινό και χειμερινό φαγητό.

Τοποθετείτε την τριμμένη κολοκύθα σε στραγγιστήρι και προσθέτετε το αλάτι. Τρίβετε με το χέρι πιέζοντας για να φύγουν τα υγρά και αφήνετε να μείνει για 10-15 λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το λάδι, τα γάλα καρύδας και το χυμό λεμονιού. Χτυπάτε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτετε το υγρό μίγμα στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Στραγγίζετε τα υπόλοιπα υγρά από την κολοκύθα και την προσθέτετε στο χυλό. Ανακατεύετε καλά μέχρι να αναμιχθεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε το χυλό σε φόρμα ψωμιού λαδωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι από φαγόπυρο. Βουτάτε ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα σε νερό και με αυτό πιέζετε την επιφάνεια του χυλού να είναι λείος και ομοιόμορφος.
Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμο το ψωμί τρυπάτε το κέντρο με λεπτό καλαμάκι και, αν βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμο. Αλλιώς αφήνετε να ψηθεί λίγο ακόμα καλύπτοντας την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετείτε την τριμμένη κολοκύθα σε στραγγιστήρι και προσθέτετε το αλάτι. Τρίβετε με το χέρι πιέζοντας για να φύγουν τα υγρά και αφήνετε να μείνει για 10-15 λεπτά μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 2

Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε το λάδι, τα γάλα καρύδας και το χυμό λεμονιού. Χτυπάτε λίγο ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 4

Προσθέτετε το υγρό μίγμα στο μίγμα του αλευριού και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Στραγγίζετε τα υπόλοιπα υγρά από την κολοκύθα και την προσθέτετε στο χυλό. Ανακατεύετε καλά μέχρι να αναμιχθεί.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε το χυλό σε φόρμα ψωμιού λαδωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι από φαγόπυρο. Βουτάτε ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα σε νερό και με αυτό πιέζετε την επιφάνεια του χυλού να είναι λείος και ομοιόμορφος.

Βήμα 6

Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμο το ψωμί τρυπάτε το κέντρο με λεπτό καλαμάκι και, αν βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμο. Αλλιώς αφήνετε να ψηθεί λίγο ακόμα καλύπτοντας την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει χρώμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb