OliveMagazine

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Μερίδες:5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:2:0'
Έτοιμο σε:2:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κιλό
  • 1.200γρ. πατάτες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2
  • λίγη ρίγανη + 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε καλά, μέσα έξω.

Παίρνετε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια. Βάζετε μέσα στις 2 λεμονόκουπες (αυτές που δεν τους πήρατε το ξύσμα), από μισό κρεμμύδι και μαζί με τις ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου τις βάζετε στην κοιλίτσα του κοτόπουλου.

Ανακατεύετε το βούτυρο με τη μισή μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Με αυτό το μίγμα αλείφετε το κοτόπουλο παντού. Τέλος, πασπαλίζετε το κοτόπουλο με το μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε γάστρα με καπάκι. Αν θέλετε, δένετε τα ποδαράκια του με σπάγκο ψησίματος.

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες, όπως προτιμάτε, φτάνει να έχουν το ίδιο μέγεθος.

Τις ρίχνετε σε μπολ και τις αλατοπιπερώνετε. Τις πασπαλίζετε με ρίγανη και με λίγο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.

Απλώνετε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτετε εδώ κι εκεί φουντίτσες δεντρολίβανου, το κρασί και λίγο νεράκι ακόμη. Σκεπάζετε τη γάστρα με καπάκι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και ελέγχετε το ψήσιμο. Περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε τις πατάτες. Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνετε το φαγητό για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρει ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.

Πριν σερβίρετε, κόβετε το σπάγκο από τα πόδια του κοτόπουλου (αν το δέσατε) και αφαιρείτε τις λεμονόκουπες, το σκόρδο και το κρεμμύδι από την κοιλιά του. Το μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες και σερβίρετε αμέσως.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr