ampelofasoula sousami-anoigma
clock icon
20'

Αμπελοφάσουλα με σουσάμι και βινεγκρέτ

Υλικά

  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
  • 1 ½ κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές οβάλ φέτες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 100 ml ε. π. ελαιόλαδο
  • 10 ml σησαμέλαιο
  • 20 ml μπαλσάμικο
  • ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μια πολύ «κομψή» συνταγή για αμπελοφάσουλα, τόσο γευστικά, όσο και αισθητικά. Γι’ αυτό έχουν σημασία κάποιες λεπτομέρειες, όπως το κόψιμο του φρέσκου κρεμμυδιού που πρέπει να γίνει υπό γωνία, το ξύσμα λεμονιού και βέβαια το μίνιμουμ βράσιμο των αμπελοφάσουλων.

Ετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες υπό γωνία να βγάλει οβάλ σχήμα και παίρνετε το ξύσμα παό 1 λεμόνι.

Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα: Με μικρό μαχαίρι κόβετε τις άκρες τους και εφόσον είναι μακρυά, τα κόβετε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια να είναι διαχειρίσιμα στο πιάτο. Τα πλένετε καλά.

 

Βράζετε τα αμπελοφάσουλα: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3-4 λίτρα νερό και το βράζετε. Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και ρίχνετε τα αμπελοφάσουλα. Κλείνετε το καπάκι να πάρει βρση και χαμηλώνετε την ένταση ώστε να βράζει χωρίς να ξεχειλίζει. Τα αμπελοφάσουλα δεν πρέπει να παραβράσουν, πρέπει να στέκουν, να είναι τραγανά. Σε 8 λεπτά κατά μέσο όρο είναι έτοιμα, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ανάλογα με τον καρπό. Τα αφαιρείτε σε μεγάλο μπολ. Αν δεν τα σερβίρετε αμέσως καλύτερα να τα περάσετε από κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός και να μείνει ζωντανό το πράσινο χρώμα. Αν σερβίρετε αμέσως και τα θέλετε ζεστά απλά χρησιμοποιείστε τα έτσι.

Ετοιμάζετε την βινεγκρέτ: Ρίχνετε σε ένα δοχείο το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το μπαλσάμικο, λίγο ανθό αλατιού και πιπέρι και τα ανακατεύετε.

 

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Στο μεγάλο μπολ που έχετε τα αμπελοφάσουλα, ρίξτε το κρεμμύδι και το ξύσμα. Ανακατέψτε και ρίξτε στη συνέχεια την βινεγκρέτ. Ανακατέψτε και ρίξτε το σουσάμι, συμπληρώνοντας με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε πάλι. Δοκιμάστε να δείτε αν θέλετε παραπάνω οξύτητα για να προσθέσετε εάν χρειάζεται, έξτρα μπαλσάμικο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε το φρέσκο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες υπό γωνία να βγάλει οβάλ σχήμα και παίρνετε το ξύσμα παό 1 λεμόνι.

Βήμα 2

Καθαρίζετε τα αμπελοφάσουλα: Με μικρό μαχαίρι κόβετε τις άκρες τους και εφόσον είναι μακρυά, τα κόβετε στη μέση ή σε μικρότερα κομμάτια να είναι διαχειρίσιμα στο πιάτο. Τα πλένετε καλά.

 

Βήμα 3

Βράζετε τα αμπελοφάσουλα: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3-4 λίτρα νερό και το βράζετε. Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και ρίχνετε τα αμπελοφάσουλα. Κλείνετε το καπάκι να πάρει βρση και χαμηλώνετε την ένταση ώστε να βράζει χωρίς να ξεχειλίζει. Τα αμπελοφάσουλα δεν πρέπει να παραβράσουν, πρέπει να στέκουν, να είναι τραγανά. Σε 8 λεπτά κατά μέσο όρο είναι έτοιμα, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ανάλογα με τον καρπό. Τα αφαιρείτε σε μεγάλο μπολ. Αν δεν τα σερβίρετε αμέσως καλύτερα να τα περάσετε από κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός και να μείνει ζωντανό το πράσινο χρώμα. Αν σερβίρετε αμέσως και τα θέλετε ζεστά απλά χρησιμοποιείστε τα έτσι.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε την βινεγκρέτ: Ρίχνετε σε ένα δοχείο το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο και το μπαλσάμικο, λίγο ανθό αλατιού και πιπέρι και τα ανακατεύετε.

 

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Στο μεγάλο μπολ που έχετε τα αμπελοφάσουλα, ρίξτε το κρεμμύδι και το ξύσμα. Ανακατέψτε και ρίξτε στη συνέχεια την βινεγκρέτ. Ανακατέψτε και ρίξτε το σουσάμι, συμπληρώνοντας με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε πάλι. Δοκιμάστε να δείτε αν θέλετε παραπάνω οξύτητα για να προσθέσετε εάν χρειάζεται, έξτρα μπαλσάμικο.