clock icon
1:35'

Αέρινη Pavlova

Υλικά

  • 5 ασπράδια μεγάλων αβγών (175γρ.)
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη (350γρ.)
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • Για την επικάλυψη και τη διακόσμηση

  • 500ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ροδόνερο
  • 400γρ. φράουλες
  • λίγη ζάχαρη άχνη

Μια ανάλαφρη αμαρτία στα λευκά στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Αφράτη μαρέγκα και σαντιγί και στην κορυφή φράουλες, υπάρχει καλύτερος συνδυασμός;

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.
Απλώνετε πάνω στο ταψί τη ζάχαρη και το βάζετε στο φούρνο να ζεσταθεί η ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου. Προσοχή δεν πρέπει να καραμελώσει.
Στο μεταξύ ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε σε μαρέγκα, σε μέτρια ταχύτητα. Όταν σφίξει η μαρέγκα, βγάζετε την καυτή ζάχαρη από το φούρνο και με το μίξερ σε λειτουργία τη ρίχνετε με τη βοήθεια του χαρτιού στη μαρέγκα. Προσθέτετε τη βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει η μαρέγκα, να γίνει σφιχτή (σχεδόν συμπαγής) και γυαλιστερή.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα παίρνετε σιγά σιγά κουταλιές από τη μαρέγκα και τις απλώνετε πάνω στο στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί, με σκοπό να δημιουργήσετε ένα στρώμα ίσο σε πάχος και σε σχήμα στρογγυλού δίσκου. Προς το τέλος προσπαθείτε να κάνετε περιμετρικά το δίσκο πιο ψηλό σε πάχος ώστε να δημιουργήσετε μια εσοχή στη μαρέγκα.
Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς και ψήνετε τη μαρέγκα για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη μαρέγκα να κρυώσει μέσα στο φούρνο.
Ετοιμάζετε και τη σαντιγί: Χτυπάτε στην πολύ δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτετε τότε τη ζάχαρη και το ροδόνερο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η σαντιγί.
Πλένετε τις φράουλες με τα κοτσάνια τους, τις στεγνώνετε και τέλος αφαιρείτε τα κοτσάνια και τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλες. Όταν θέλετε να σερβίρετε, απλώνετε τη σαντιγί πάνω από τη μαρέγκα και πάνω από τη σαντιγί απλώνετε τις φράουλες με διακοσμητικό τρόπο. Πασπαλίζετε τις φράουλες με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε αμέσως!

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί.

Βήμα 2

Απλώνετε πάνω στο ταψί τη ζάχαρη και το βάζετε στο φούρνο να ζεσταθεί η ζάχαρη για 8-10 λεπτά περίπου. Προσοχή δεν πρέπει να καραμελώσει.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε σε μαρέγκα, σε μέτρια ταχύτητα. Όταν σφίξει η μαρέγκα, βγάζετε την καυτή ζάχαρη από το φούρνο και με το μίξερ σε λειτουργία τη ρίχνετε με τη βοήθεια του χαρτιού στη μαρέγκα. Προσθέτετε τη βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει η μαρέγκα, να γίνει σφιχτή (σχεδόν συμπαγής) και γυαλιστερή.

Βήμα 4

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα παίρνετε σιγά σιγά κουταλιές από τη μαρέγκα και τις απλώνετε πάνω στο στρωμένο με χαρτί ψησίματος ταψί, με σκοπό να δημιουργήσετε ένα στρώμα ίσο σε πάχος και σε σχήμα στρογγυλού δίσκου. Προς το τέλος προσπαθείτε να κάνετε περιμετρικά το δίσκο πιο ψηλό σε πάχος ώστε να δημιουργήσετε μια εσοχή στη μαρέγκα.

Βήμα 5

Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 140 βαθμούς και ψήνετε τη μαρέγκα για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα απαλό μπεζ χρώμα. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε τη μαρέγκα να κρυώσει μέσα στο φούρνο.

Βήμα 6

Ετοιμάζετε και τη σαντιγί: Χτυπάτε στην πολύ δυνατή ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτετε τότε τη ζάχαρη και το ροδόνερο και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η σαντιγί.

Βήμα 7

Πλένετε τις φράουλες με τα κοτσάνια τους, τις στεγνώνετε και τέλος αφαιρείτε τα κοτσάνια και τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι πολύ μεγάλες. Όταν θέλετε να σερβίρετε, απλώνετε τη σαντιγί πάνω από τη μαρέγκα και πάνω από τη σαντιγί απλώνετε τις φράουλες με διακοσμητικό τρόπο. Πασπαλίζετε τις φράουλες με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε αμέσως!