kerasi_amygdalota_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: για 1,5 κιλό

  • 1,5 κιλό αμύγδαλα με τη φλούδα τους ή αλεύρι αμυγδάλου
  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη και 500 γρ. έξτρα για το άχνισμα
  • 200 γρ. φρέσκα κεράσια ξεκουκουτσιασμένα ή 200 γρ. μαρμελάδα κεράσι χωρίς ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι λικέρ κεράσι

Tips

  • Τα αμυγδαλωτά με φρέσκο πολτό κερασιού έχουν υψηλή θρεπτική αξία, όμως διατηρούνται για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μακριά από ζέστη. Αν επιθυμείτε περισσότερο χρόνο συντήρησης τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα κεράσι.
  • Αν επιλέξετε μαρμελάδα με ζάχαρη, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε ένα μέρος της άχνης, ώστε να μην είναι πολύ γλυκό το αποτέλεσμα.
  • Εναλλακτικά, αντί για ζάχαρη άχνη μπορείτε να πασπαλίσετε με σκόνη κακάο.

Παραδοσιακή συνταγή από το Μεταξοχώρι της Αγιάς στη Λάρισα για αμυγδαλωτά με καλοκαιρινά κεράσια.

Αλέθουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα, μέχρι να γίνουν σαν πούδρα. Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου, ιδανικά ελληνικό και με τη φλούδα του.

Πολτοποιούμε τα κεράσια και προσθέτουμε στον πολτό το λικέρ. Σε μια ευρύχωρη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου με το ένα κιλό ζάχαρη άχνη.

Προσθέτουμε σιγά, σιγά το πολτοποιημένο κεράσι ή τη μαρμελάδα κεράσι και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε να δημιουργηθεί μια σφιχτή αλλά ταυτόχρονα ελαστική αμυγδαλόπαστα. Αν η ζύμη χρειάζεται περισσότερη υγρασία προσθέτουμε λίγα ακόμη κεράσια, αν είναι αρκετά σφιχτή και δεν πλάθεται, τότε προσθέτουμε αλεύρι αμυγδάλου.

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και πιέζουμε στο πάνω μέρος ώστε να αποκτήσουν ένα σχήμα κωνικό που θυμίζει κάπως το αχλάδι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Σε μια λεκάνη αδειάζουμε τη ζάχαρη άχνη και βουτάμε τα αμυγδαλωτά. Αφήνουμε να τραβήξουν ζάχαρη και τα βγάλουμε τινάζοντάς τα ελαφρώς ώστε να φύγει η περιττή άχνη. Τέλος τα στήνουμε σε μια πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλέθουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα, μέχρι να γίνουν σαν πούδρα. Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε έτοιμο αλεύρι αμυγδάλου, ιδανικά ελληνικό και με τη φλούδα του.

Βήμα 2

Πολτοποιούμε τα κεράσια και προσθέτουμε στον πολτό το λικέρ. Σε μια ευρύχωρη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου με το ένα κιλό ζάχαρη άχνη.

Βήμα 3

Προσθέτουμε σιγά, σιγά το πολτοποιημένο κεράσι ή τη μαρμελάδα κεράσι και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε να δημιουργηθεί μια σφιχτή αλλά ταυτόχρονα ελαστική αμυγδαλόπαστα. Αν η ζύμη χρειάζεται περισσότερη υγρασία προσθέτουμε λίγα ακόμη κεράσια, αν είναι αρκετά σφιχτή και δεν πλάθεται, τότε προσθέτουμε αλεύρι αμυγδάλου.

Βήμα 4

Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και πιέζουμε στο πάνω μέρος ώστε να αποκτήσουν ένα σχήμα κωνικό που θυμίζει κάπως το αχλάδι. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Βήμα 5

Σε μια λεκάνη αδειάζουμε τη ζάχαρη άχνη και βουτάμε τα αμυγδαλωτά. Αφήνουμε να τραβήξουν ζάχαρη και τα βγάλουμε τινάζοντάς τα ελαφρώς ώστε να φύγει η περιττή άχνη. Τέλος τα στήνουμε σε μια πιατέλα.