Greek Ladera Peas in olive oil 20170420_0129

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 450 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • 150 γρ. κρεμμύδι
  • 25 γρ. άνηθο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 400 ml περίπου βραστό νερό

Η συνταγή αυτή για αρακά λαδερό, βασίζεται σε κατεψυγμένο αρακά και ακολουθεί μια μινιμαλιστική λογική χωρίς λεμόνι, τομάτα, πατάτα ή καρότο, που συχνά χρησιμοποιούνται γιατί πιστεύουμε πως στη μαγειρική, η αφαίρεση προσθέτει, ενώ συχνά η πρόσθεση αφαιρεί.

Πριν ξεκινήσετε βράζετε ένα λίτρο νερό στον βραστήρα και βγάζετε τον αρακά απ’ την κατάψυξη.

Σοτάρετε το κρεμμύδι: Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Όταν έχει έρθει σε θερμοκρασία ρίχνετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε κάθε τόσο. Στα περίπου 4 λεπτά που αρχίζει να μαραίνεται, προσθέτετε τα δυό μικρά μυστικά, την κουταλιά με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να πάνε παντού.

Σοτάρετε και βράζετε τον αρακά: Προσθέτετε τον αρακά και αφήστε τον να σοταριστεί για 2 λεπτά πριν προσθέσετε το νερό. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τελευταίο τον άνηθο. Τα αφήνετε με ανοιχτή την κατσαρόλα να σιγοβράσουν μέχρι να σωθεί το νερό για περίπου 15’.

Στα 10' δοκιμάζετε τον αρακά κι αν σας φαίνεται έτοιμος, βάζετε στο δυνατό την εστία (με τον εξαεριστήρα στο φουλ να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κορεσμός υδρατμών πάνω απ’ τη κατσαρόλα) να εξατμιστεί ό,τι νερό τυχόν απέμεινε και να μείνει η πηχτή σάλτσα στον αρακά.

Προσθέτετε αν θέλετε λίγο φρέσκο λάδι και διορθώνετε σε αλατοπίπερο! Μόλις λίγο καταλαγιάσει η θερμοκρασία είναι έτοιμος, χυλωμένος, πεντανόστιμος και θρεπτικός!

Διαδικασία

Βήμα 1

Πριν ξεκινήσετε βράζετε ένα λίτρο νερό στον βραστήρα και βγάζετε τον αρακά απ’ την κατάψυξη.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κρεμμύδι: Σε πλατιά, ρηχή κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Όταν έχει έρθει σε θερμοκρασία ρίχνετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε κάθε τόσο. Στα περίπου 4 λεπτά που αρχίζει να μαραίνεται, προσθέτετε τα δυό μικρά μυστικά, την κουταλιά με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να πάνε παντού.

Βήμα 3

Σοτάρετε και βράζετε τον αρακά: Προσθέτετε τον αρακά και αφήστε τον να σοταριστεί για 2 λεπτά πριν προσθέσετε το νερό. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τελευταίο τον άνηθο. Τα αφήνετε με ανοιχτή την κατσαρόλα να σιγοβράσουν μέχρι να σωθεί το νερό για περίπου 15’.

Βήμα 4

Στα 10' δοκιμάζετε τον αρακά κι αν σας φαίνεται έτοιμος, βάζετε στο δυνατό την εστία (με τον εξαεριστήρα στο φουλ να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κορεσμός υδρατμών πάνω απ’ τη κατσαρόλα) να εξατμιστεί ό,τι νερό τυχόν απέμεινε και να μείνει η πηχτή σάλτσα στον αρακά.

Βήμα 5

Προσθέτετε αν θέλετε λίγο φρέσκο λάδι και διορθώνετε σε αλατοπίπερο! Μόλις λίγο καταλαγιάσει η θερμοκρασία είναι έτοιμος, χυλωμένος, πεντανόστιμος και θρεπτικός!