ARNISIA-MPOUTAKIA
clock icon
3:0'

Αρνίσια μπουτάκια ρολό στο φούρνο με σαλάτα από ραπανάκια και παντζάρια

Υλικά

  • 3 μπουτάκια από αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι, χωρίς κόκαλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • θυμάρι και μαντζουράνα, φρέσκα
  • 250γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας (ή άλλη πικάντικη), σε λεπτούς κύβους
  • ελαιόλαδο
  • Για τη σαλάτα

  • 1 ματσάκι ραπανάκια χοντρά (αν γίνεται, καυτερά), σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 παντζάρια τριμμένα στον τρίφτη ή σε μπαστουνάκια
  • 3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 6-7 κόκκους πιπεριού ροζ
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (ή μαυροσούσαμο)
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι βαλσαμικό λευκό
  • αλάτι

Το πασχαλινό τραπέζι αγαπά τα πληθωρικά πιάτα στα οποία πρωταγωνιστεί το αρνί ή το κατσίκι.

Χτυπάτε το σκόρδο με τα μυρωδικά, τη μουστάρδα και τέσσερις πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο μπλεντεράκι.
Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνετε τρύπες στο κρέας και μπήγετε το τυρί. Το τυρί που θα σας περισσέψει το βάζετε στα κενά του κρέατος. Το αλατοπιπερώνετε και το αλείφετε με το αρωματικό λάδι που ετοιμάσατε πριν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Τυλίγετε τα μπουτάκια σε λαδόκολλα και δένετε το πακέτο με βαμβακερό σπάγκο. Το βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες και 30 λεπτά ακόμα.
Σερβίρετε το αρνάκι ζεστό μαζί με το αρωματικό ζουμί του, πατάτες ψητές στο φούρνο λεμονάτες και σκορδάτες, και τη φούξια σαλάτα που θα ετοιμάσετε.
Ανακατεύετε μαζί σε μπολ τα ραπανάκια με τα παντζάρια και το κρεμμύδι, αλατίζετε, προσθέτετε λαδόξιδο κατά βούληση και πασπαλίζετε με τους κόκκους του ροζ πιπεριού, το καβουρδισμένο σουσάμι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε τη σαλάτα σε διάφανη σαλατιέρα ή σε ατομικά ποτήρια ή μπολ.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε το σκόρδο με τα μυρωδικά, τη μουστάρδα και τέσσερις πέντε κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο μπλεντεράκι.

Βήμα 2

Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνετε τρύπες στο κρέας και μπήγετε το τυρί. Το τυρί που θα σας περισσέψει το βάζετε στα κενά του κρέατος. Το αλατοπιπερώνετε και το αλείφετε με το αρωματικό λάδι που ετοιμάσατε πριν.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Τυλίγετε τα μπουτάκια σε λαδόκολλα και δένετε το πακέτο με βαμβακερό σπάγκο. Το βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 ώρες και 30 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Σερβίρετε το αρνάκι ζεστό μαζί με το αρωματικό ζουμί του, πατάτες ψητές στο φούρνο λεμονάτες και σκορδάτες, και τη φούξια σαλάτα που θα ετοιμάσετε.

Βήμα 5

Ανακατεύετε μαζί σε μπολ τα ραπανάκια με τα παντζάρια και το κρεμμύδι, αλατίζετε, προσθέτετε λαδόξιδο κατά βούληση και πασπαλίζετε με τους κόκκους του ροζ πιπεριού, το καβουρδισμένο σουσάμι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε τη σαλάτα σε διάφανη σαλατιέρα ή σε ατομικά ποτήρια ή μπολ.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή