arnisia-keftedakia-anoigma

ΑΡΝΙ - ΚΑΤΣΙΚΙ

clock icon
40'

Αρνίσια κεφτεδάκια με ρύζι στον φούρνο

Υλικά

  • 270 γρ. ρύζι bonnet
  • 700 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο (30 γρ.)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Για τα κεφτεδάκια (8 τεμ.)

  • 500 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 2 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα
  • 2 πρέζες γαρίφαλο τριμμένο
  • 2 πρέζες κύμινο τριμμένο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 πρέζες δεντρολίβανο τριμμένο (στο χέρι)
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ένα ακόμα φαγητό με ανατολίτικη λογική και νοστιμιά. Φανταστείτε το με γιαούρτι να σβήνει τα μπαχαρικά, μια Κυριακή μεσημέρι.

Αφήνουμε το ψωμί του τοστ εκτός ψυγείου για 2 ώρες να στεγνώσει και το τρίβουμε στο μούλτι για να γίνει ψίχουλα. Αντίστοιχα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα ψίχας από χθεσινό ψωμί του φούρνου. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά, φτιάχνοντας 8 κεφτεδάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σε ένα τηγάνι που να χωράει το ρύζι και τον ζωμό, περνάμε τα κεφτεδάκια και από τις 2 μεριές να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε το ρύζι, γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τον ζωμό. Μόλις βράσει, το βάζουμε σε ταψί 25 εκ. ή μικρό πυρέξ και τοποθετούμε ενδιάμεσα τα κεφτεδάκια.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 20´ με το φαγητό σκεπασμένο και 15´ ξεσκέπαστο, μέχρι το ρύζι να πιει όλο το νερό και να αρχίσει να τραγανίζει στις άκρες του ταψιού. Σερβίρουμε με γιαούρτι, προαιρετικά καυτερό πιπέρι και λεμόνι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφήνουμε το ψωμί του τοστ εκτός ψυγείου για 2 ώρες να στεγνώσει και το τρίβουμε στο μούλτι για να γίνει ψίχουλα. Αντίστοιχα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια ποσότητα ψίχας από χθεσινό ψωμί του φούρνου. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά, φτιάχνοντας 8 κεφτεδάκια.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σε ένα τηγάνι που να χωράει το ρύζι και τον ζωμό, περνάμε τα κεφτεδάκια και από τις 2 μεριές να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Μόλις καραμελώσει, προσθέτουμε το ρύζι, γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τον ζωμό. Μόλις βράσει, το βάζουμε σε ταψί 25 εκ. ή μικρό πυρέξ και τοποθετούμε ενδιάμεσα τα κεφτεδάκια.

Βήμα 3

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 20´ με το φαγητό σκεπασμένο και 15´ ξεσκέπαστο, μέχρι το ρύζι να πιει όλο το νερό και να αρχίσει να τραγανίζει στις άκρες του ταψιού. Σερβίρουμε με γιαούρτι, προαιρετικά καυτερό πιπέρι και λεμόνι.