eggs fiorentine olive1
clock icon
30'

Αυγά fiorentine με κουλούρι Θεσσαλονίκης

Υλικά

  • Mερίδες: 6
  • 12 αυγά ποσέ
  • 12 κουλούρια Θεσσαλονίκης μικρό μέγεθος
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 300 γρ. σπανάκι baby
  • 50 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • Για τη σοζ ολλανδέζ:

  • 350 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
  • 2 κρόκους αυγού
  • 30 γρ. χυμό λεμόνι
  • 20 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Ο σεφ του βραβευμένου με ένα αστέρι Michelin εστιατορίου The Zillers, Παύλος Κυριάκης, ετοιμάζει αυγά fiorentine με κουλούρι Θεσσαλονικης. H ιδανική πρόταση για brunch.

Σος Ολλανδέζ: Για να κάνουμε το βούτυρο κλαριφιέ, το λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι. Αφαιρούμε τα στερεά υπολείμματα γάλακτος που θα σχηματιστούν και κρατάμε το υπόλοιπο καθαρό βούτυρο που θα απομείνει. Σε μπεν μαρί βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα προσθέτοντας το λεμόνι και το ξίδι. Αφού ξεκινήσει ο κρόκος να πήζει προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο κλαριφιέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε νερό και βάζουμε λίγο αλάτι και μια κουταλιά ξίδι. Όταν το νερό ξεκινήσει να κοχλάζει, σπάμε τα αυγά μέσα, δύο τη φορά, και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Τα ακουμπάμε σε πιάτο. Βάζουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 2΄ έτσι ώστε να ζεσταθούν. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδι και το σπανάκι για 1΄. Αλατίζουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι. Βάζουμε σε πιάτα τα κουλούρια και επάνω τους βάζουμε το σοταρισμένο σπανάκι. Πάνω στο σπανάκι βάζουμε από ένα αυγό και τελειώνουμε με σος ολλανδέζ. Γαρνίρουμε με τα μυρώνια και τον άνηθο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σος Ολλανδέζ: Για να κάνουμε το βούτυρο κλαριφιέ, το λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι. Αφαιρούμε τα στερεά υπολείμματα γάλακτος που θα σχηματιστούν και κρατάμε το υπόλοιπο καθαρό βούτυρο που θα απομείνει. Σε μπεν μαρί βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα προσθέτοντας το λεμόνι και το ξίδι. Αφού ξεκινήσει ο κρόκος να πήζει προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο κλαριφιέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε νερό και βάζουμε λίγο αλάτι και μια κουταλιά ξίδι. Όταν το νερό ξεκινήσει να κοχλάζει, σπάμε τα αυγά μέσα, δύο τη φορά, και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Τα ακουμπάμε σε πιάτο. Βάζουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 2΄ έτσι ώστε να ζεσταθούν. Στη συνέχεια σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμύδι και το σπανάκι για 1΄. Αλατίζουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι. Βάζουμε σε πιάτα τα κουλούρια και επάνω τους βάζουμε το σοταρισμένο σπανάκι. Πάνω στο σπανάκι βάζουμε από ένα αυγό και τελειώνουμε με σος ολλανδέζ. Γαρνίρουμε με τα μυρώνια και τον άνηθο.