mpamies garides-anoigma
clock icon
50'

Μπάμιες με γαρίδες, εσπεριδοειδή και μάραθο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες
  • 1 λεμόνι, για τις μπάμιες
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 μικρά κρεμμύδια ξερά
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 50 ml κρασί λευκό
  • ½ πορτοκάλι, τον χυμό
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 120 ml ζωμό λαχανικών
  • 12 γαρίδες μεγάλες με ουρά
  • 1 ματσάκι μάραθο φρέσκο
  • ½ ματσάκι μυρώνια
  • 1 λάιμ, το ξύσμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μαγειρεύουμε τις μπάμιες με γαρίδες. Ο μάραθος και τα εσπεριδοειδή δίνουν έξτρα αρώματα και νοστιμιά στο πιάτο.

Λιάζουμε τις μπάμιες για μιάμιση ώρα στον ήλιο σε ταψί, αφού τις έχουμε αλατίσει και ραντίσει με χυμό από ένα λεμόνι. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μπάμιες, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, τον κουρκουμά για 2 ΄.

Σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή και τον ζωμό λαχανικών και τα μαγειρεύουμε για 30΄.

Προσθέτουμε τις γαρίδες, τον ψιλοκομμένο μάραθο, τα μυρώνια, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μαγειρεύουμε για 7΄-8΄ ακόμη και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με ξύσμα από λάιμ, κλωναράκια από μάραθο και ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Λιάζουμε τις μπάμιες για μιάμιση ώρα στον ήλιο σε ταψί, αφού τις έχουμε αλατίσει και ραντίσει με χυμό από ένα λεμόνι. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μπάμιες, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, τον κουρκουμά για 2 ΄.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή και τον ζωμό λαχανικών και τα μαγειρεύουμε για 30΄.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τις γαρίδες, τον ψιλοκομμένο μάραθο, τα μυρώνια, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μαγειρεύουμε για 7΄-8΄ ακόμη και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με ξύσμα από λάιμ, κλωναράκια από μάραθο και ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: Studio M