Blue-cheese-burger
clock icon
40'

Μπέργκερ με σάλτσα μπλε τυρί και καραμελωμένο κρεμμύδι

Υλικά

    Μερίδες: 2

    Για τα burger

  • 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά (λαιμός), ένα πέρασμα
  • 2 κουτ. γλυκού (=10 ml) Worcestershire Sauce
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (κοφτή)
  • 2 ψωμάκια για burger
  • Για τη σάλτσα Blue Cheese

  • 100 γρ. μπλε τυρί Δανίας, θρυμματισμένο στο χέρι
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος 36%
  • 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • Για το καραμελωμένο κρεμμύδι

  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο

Ένα απλό αλλά πληθωρικό μπέργκερ με νόστιμη σάλτσα μπλέ τυριού και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Ετοιμάστε τα μπέργκερ: Σε ένα μπολ αναμίξτε καλά τον κιμά με τη Γούστερ σος, και το αλάτι. Στη συνέχεια, πλάστε τα burger των 200 γρ. φροντίζοντας να έχουν πάχος όχι μεγαλύτερο από 1,5 εκ. και αφήστε τα στο ψυγείο να σφίξουν.

Καραμελώστε το κρεμμύδι: Κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και βάλτε το σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σε πολύ χαμηλή ένταση στο μάτι (1-2). Αφήστε το να καραμελώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο, για περίπου 20-30′′. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ.

Ετοιμάστε τη σάλτσα blue cheese: Σε ένα μπολ, βάλτε 50 γρ. κρέμα γάλακτος, 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% και 20 ml ελαιόλαδο και χτυπήστε τα με ένα σύρμα να γίνουν μια κρέμα. Στη συνέχεια τρίψτε από πάνω της το Blue cheese στο χέρι, σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε μαλακά με ένα πιρούνι, χωρίς να λιώσετε τα κομμάτια του τυριού, που πρέπει να τα νιώθεις στη μπουκιά.

Ψήστε τα burger: Βάλετε ένα τηγάνι να κάψει σε μάτι με δυνατή ένταση και όταν ζεσταθεί καλά, ρίξτε ελάχιστο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ακουμπήστε τα μπέργκερ να ψηθούν απ’ τη κάτω πλευρά για περίπου 4′, γυρίστε τα με τη σπάτουλα και ψήστε τα κι’ απ’ την άλλη για άλλα 4′, εφόσον θέλετε ένα αποτέλεσμα medium rare.

Αν τα θέλετε πιο ψημένα, χαμηλώστε λίγο την ένταση μετά τα πρώτα 8′ και απλά προσθέστε χρόνο, έως 2-3′ ανά πλευρά ξαναγυρνώντας τα άλλη μια φορά. Αυτό είναι κάτι που δεν το συνιστώ γαστρονομικά, αλλά αποφασίστε εσείς σύμφωνα με τα γούστα σας. Όταν είναι έτοιμα, αφήστε τα σε ένα πιάτο για λίγο.

Ψήστε ελαφρά τα ψωμάκια του μπέργκερ: Στο τηγάνι που ψήσατε τα μπέργκερ, βάλτε για 1-2′ τα ψωμάκια των μπέργκερ να ρουφήξουν τα υγρά που έχουν μείνει και να ψιλοψηθούν.

Συνθέστε τα μπέργκερ: Στα πιάτα, βάλτε το κάτω ψωμάκι, από πάνω το μπέργκερ, πάνω του μπόλικη σάλτσα blue cheese, από πάνω το καραμελωμένο κρεμμύδι και τέλος, το πάνω ψωμάκι.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή και με πατάτα στη χόβολη που πάνω τους ταιριάζει απόλυτα η σάλτσα blue cheese.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάστε τα μπέργκερ: Σε ένα μπολ αναμίξτε καλά τον κιμά με τη Γούστερ σος, και το αλάτι. Στη συνέχεια, πλάστε τα burger των 200 γρ. φροντίζοντας να έχουν πάχος όχι μεγαλύτερο από 1,5 εκ. και αφήστε τα στο ψυγείο να σφίξουν.

Βήμα 2

Καραμελώστε το κρεμμύδι: Κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και βάλτε το σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σε πολύ χαμηλή ένταση στο μάτι (1-2). Αφήστε το να καραμελώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο, για περίπου 20-30′′. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ.

Βήμα 3

Ετοιμάστε τη σάλτσα blue cheese: Σε ένα μπολ, βάλτε 50 γρ. κρέμα γάλακτος, 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% και 20 ml ελαιόλαδο και χτυπήστε τα με ένα σύρμα να γίνουν μια κρέμα. Στη συνέχεια τρίψτε από πάνω της το Blue cheese στο χέρι, σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε μαλακά με ένα πιρούνι, χωρίς να λιώσετε τα κομμάτια του τυριού, που πρέπει να τα νιώθεις στη μπουκιά.

Βήμα 4

Ψήστε τα burger: Βάλετε ένα τηγάνι να κάψει σε μάτι με δυνατή ένταση και όταν ζεσταθεί καλά, ρίξτε ελάχιστο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ακουμπήστε τα μπέργκερ να ψηθούν απ’ τη κάτω πλευρά για περίπου 4′, γυρίστε τα με τη σπάτουλα και ψήστε τα κι’ απ’ την άλλη για άλλα 4′, εφόσον θέλετε ένα αποτέλεσμα medium rare.

Αν τα θέλετε πιο ψημένα, χαμηλώστε λίγο την ένταση μετά τα πρώτα 8′ και απλά προσθέστε χρόνο, έως 2-3′ ανά πλευρά ξαναγυρνώντας τα άλλη μια φορά. Αυτό είναι κάτι που δεν το συνιστώ γαστρονομικά, αλλά αποφασίστε εσείς σύμφωνα με τα γούστα σας. Όταν είναι έτοιμα, αφήστε τα σε ένα πιάτο για λίγο.

Βήμα 5

Ψήστε ελαφρά τα ψωμάκια του μπέργκερ: Στο τηγάνι που ψήσατε τα μπέργκερ, βάλτε για 1-2′ τα ψωμάκια των μπέργκερ να ρουφήξουν τα υγρά που έχουν μείνει και να ψιλοψηθούν.

Βήμα 6

Συνθέστε τα μπέργκερ: Στα πιάτα, βάλτε το κάτω ψωμάκι, από πάνω το μπέργκερ, πάνω του μπόλικη σάλτσα blue cheese, από πάνω το καραμελωμένο κρεμμύδι και τέλος, το πάνω ψωμάκι.

Βήμα 7

Σερβίρισμα: Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή και με πατάτα στη χόβολη που πάνω τους ταιριάζει απόλυτα η σάλτσα blue cheese.