mpiskota-voutyrou–aiginis

clock icon
50'

Μπισκοτάκια βουτύρου με γλάσο λεμονιού και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά

  • 300γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 150γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 75γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 2 αβγά
  • Για τη διακόσμηση

  • 250γρ. ζάχαρη άχνη
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγο φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Πόσο τέλεια μπορείτε να κάνετε τη συνοδεία ενός ζεστού ροφήματος; Τα βουτυράτα αυτά μπισκότα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και γλάσο λεμονιού δίνουν την απάντηση!

Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί (εκτός από τα αβγά) στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε τα υλικά και όταν πάρετε ένα μίγμα σαν ψίχουλα ρίχνετε πρώτα ένα αβγό και μετά το δεύτερο. Ζυμώνετε λίγο με τα χέρια αλλά προσοχή, όταν λέμε λίγο εννοούμε λίγο. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τη ζύμη. Τώρα η ζύμη σας είναι μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε να ξεκουραστεί και μετά χωρίστε τη σε 4 μέρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο σας. Εκεί επάνω ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου. Με κουπ πατ σε σχήμα δίσκου κόβετε στρογγυλά μπισκοτάκια. Με μικρότερο κουπ πατ αφαιρείτε ένα δίσκο ζύμης από το κέντρο των μπισκότων. Με τη βοήθεια σπάτουλας μεταφέρετε τα μπισκότα στο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τότε ετοιμάζετε το γλάσο: Κοσκινίζετε τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ και την ανακατεύετε με το χυμό λεμονιού. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό ακόμα ή επιπλέον άχνη ζάχαρη μέχρι να πάρετε ένα γλάσο παχύρρευστο σχετικά.
Με ένα κουταλάκι περιχύνετε τα μπισκοτάκια με λίγο γλάσο και πασπαλίζετε από πάνω φιστίκι Αιγίνης όσο είναι υγρό ακόμη για να κολλήσει. Αφήνετε να στεγνώσει το γλάσο και τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί (εκτός από τα αβγά) στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε τα υλικά και όταν πάρετε ένα μίγμα σαν ψίχουλα ρίχνετε πρώτα ένα αβγό και μετά το δεύτερο. Ζυμώνετε λίγο με τα χέρια αλλά προσοχή, όταν λέμε λίγο εννοούμε λίγο. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τη ζύμη. Τώρα η ζύμη σας είναι μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε να ξεκουραστεί και μετά χωρίστε τη σε 4 μέρη.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και στρώνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα στον πάγκο σας. Εκεί επάνω ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου. Με κουπ πατ σε σχήμα δίσκου κόβετε στρογγυλά μπισκοτάκια. Με μικρότερο κουπ πατ αφαιρείτε ένα δίσκο ζύμης από το κέντρο των μπισκότων. Με τη βοήθεια σπάτουλας μεταφέρετε τα μπισκότα στο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 3

Τα ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τότε ετοιμάζετε το γλάσο: Κοσκινίζετε τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπολ και την ανακατεύετε με το χυμό λεμονιού. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό ακόμα ή επιπλέον άχνη ζάχαρη μέχρι να πάρετε ένα γλάσο παχύρρευστο σχετικά.

Βήμα 4

Με ένα κουταλάκι περιχύνετε τα μπισκοτάκια με λίγο γλάσο και πασπαλίζετε από πάνω φιστίκι Αιγίνης όσο είναι υγρό ακόμη για να κολλήσει. Αφήνετε να στεγνώσει το γλάσο και τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.