BAKALIAROKEFTEDES_SMALL
clock icon
55'

Μπουκιές υγράλατου μπακαλιάρου σε κουρκούτι τεμπούρα

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

  • 1 κιλό υγράλατο μπακαλιάρο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κόρν φλάουρ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέκιν παόυντερ
  • 1 κρόκος αβγού (μην το βάλετε μόνο αν νηστεύετε)
  • 330 γρ. μπίρα παγωμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη (προαιρετικά -μπορείτε να την αντικαταστήσετε ή να συμπληρώσετε με άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας όπως θυμάρι, δυόσμο, μαντζουράνα, δεντρολίβανο ψιλοκομμένο)
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 200 ml απλό ε.π. ελαιόλαδο για τηγάνισμα – όχι έξτρα παρθένο

Πεντανόστιμα κεφτεδάκια μπακαλιάρου σε ελαφρύ κουρκούτι τεμπούρα ώστε να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά με ευκολία.

Ξαρμύρισμα & ετοιμασία μπακαλιάρου: Για να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο βάζετε τα φιλέτα ολόκληρα σε μεγάλο μπολ, τα σκεπάζετε με μπόλικο κρύο νερό και αφού βάλετε μια διαφανή μεμβράνη τα τοποθετείτε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αλλάζετε το νερό 5-6 φορές την ημέρα και δοκιμάζετε ένα κομματάκι μετά από μιάμιση μέρα. Αν σας ικανοποιεί στο αλάτι, είναι έτοιμος. Τον βγάζετε, στραγγίζετε και τον βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τον τηγανίσετε.

Όταν έχει ξαρμυρίσει, αφαιρείτε με μαχαίρι το δέρμα. Αρχίζετε με πολύ μεγάλη προσοχή να κόβετε κομματάκι-κομματάκι το κρέας του βακαλάου αφαιρώντας όλα τα κόκαλα και το τοποθετείτε σε άλλο μπολ, ελέγχοντας σχολαστικά ξανά και ξανά να μην υπάρχει ούτε κοκαλάκι. Όταν μαζευτεί όλο το κρέας στο μπολ, ζυμώνετε ελαφρά για να γίνει απόλυτα εύπλαστο και στη συνέχεια το πλάθετε σε μικρά μπαλάκια διαμέτρου 3 εκ.

Κουρκούτι τεμπούρα: Έχετε βάλει την μπύρα μισή ώρα πριν κάνετε το κουρκούτι στη κατάψυξη ώστε να είναι σχεδόν παγωμένη. Σε μπολ βάζετε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, το μπέικιν πάουντερ και τα αρωματικά που θα χρησιμοποιήσετε. Τα ανακατεύετε.

Σε άλλο μπολ βάζετε τον κρόκο του αβγού και αφού τον χτυπήσετε με σύρμα, ρίχνετε το 1/3 της μπύρας συνεχίζοντας το χτύπημα για μισό λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνετε το υγρό μέσα στα αλεύρια και χτυπάτε ελαφρά με το σύρμα, συμπληρώνοντας την υπόλοιπη μπίρα σταδιακά στο επόμενο λεπτό. Αφήνετε το κουρκούτι 10 λεπτά ως μισή ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε.

Τηγάνισμα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το λάδι και αφού κάψει σε μεσαία φωτιά, ρίχνετε μέσα έναν-έναν τους μπακαλιαροκεφτέδες, αφού τους περάσετε μέσα απ’ το κουρκούτι. Τους τηγανίζετε συνολικά για περίπου 4-5 λεπτά, σε μεσαία φωτιά. Φροντίζετε να τους γυρνάτε κάθε τόσο με λαβίδα ή κουτάλα τρυπητή, μέχρι να χρυσαφίσουν καλά και απ’ τις δυο πλευρές. Τους βγάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν για 1-2 λεπτά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξαρμύρισμα & ετοιμασία μπακαλιάρου: Για να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο βάζετε τα φιλέτα ολόκληρα σε μεγάλο μπολ, τα σκεπάζετε με μπόλικο κρύο νερό και αφού βάλετε μια διαφανή μεμβράνη τα τοποθετείτε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αλλάζετε το νερό 5-6 φορές την ημέρα και δοκιμάζετε ένα κομματάκι μετά από μιάμιση μέρα. Αν σας ικανοποιεί στο αλάτι, είναι έτοιμος. Τον βγάζετε, στραγγίζετε και τον βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τον τηγανίσετε.

Όταν έχει ξαρμυρίσει, αφαιρείτε με μαχαίρι το δέρμα. Αρχίζετε με πολύ μεγάλη προσοχή να κόβετε κομματάκι-κομματάκι το κρέας του βακαλάου αφαιρώντας όλα τα κόκαλα και το τοποθετείτε σε άλλο μπολ, ελέγχοντας σχολαστικά ξανά και ξανά να μην υπάρχει ούτε κοκαλάκι. Όταν μαζευτεί όλο το κρέας στο μπολ, ζυμώνετε ελαφρά για να γίνει απόλυτα εύπλαστο και στη συνέχεια το πλάθετε σε μικρά μπαλάκια διαμέτρου 3 εκ.

Βήμα 2

Κουρκούτι τεμπούρα: Έχετε βάλει την μπύρα μισή ώρα πριν κάνετε το κουρκούτι στη κατάψυξη ώστε να είναι σχεδόν παγωμένη. Σε μπολ βάζετε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, το μπέικιν πάουντερ και τα αρωματικά που θα χρησιμοποιήσετε. Τα ανακατεύετε.

Σε άλλο μπολ βάζετε τον κρόκο του αβγού και αφού τον χτυπήσετε με σύρμα, ρίχνετε το 1/3 της μπύρας συνεχίζοντας το χτύπημα για μισό λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνετε το υγρό μέσα στα αλεύρια και χτυπάτε ελαφρά με το σύρμα, συμπληρώνοντας την υπόλοιπη μπίρα σταδιακά στο επόμενο λεπτό. Αφήνετε το κουρκούτι 10 λεπτά ως μισή ώρα πριν το χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 3

Τηγάνισμα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το λάδι και αφού κάψει σε μεσαία φωτιά, ρίχνετε μέσα έναν-έναν τους μπακαλιαροκεφτέδες, αφού τους περάσετε μέσα απ’ το κουρκούτι. Τους τηγανίζετε συνολικά για περίπου 4-5 λεπτά, σε μεσαία φωτιά. Φροντίζετε να τους γυρνάτε κάθε τόσο με λαβίδα ή κουτάλα τρυπητή, μέχρι να χρυσαφίσουν καλά και απ’ τις δυο πλευρές. Τους βγάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν για 1-2 λεπτά.