boeuf bourgignon-anoigma
clock icon
4:15'

Μπουργκινιόν με μοσχαρίσιο κότσι, ξινόμαυρο, μπαχάρι και σκόρδο

Υλικά

    Μερίδες:6

    Για το μπουργκινιόν

  • 2000 γρ. μοσχαρίσιο κότσι ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, σε μέτρια κομμάτια
  • 150 γρ. μπέικον, σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά πατημένες
  • 2 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
  • 600 ml ξινόμαυρο κόκκινο κρασί
  • 800 ml ζωμό κρέατος, ζεστό
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 8 κόκκους μπαχάρι
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τα λαχανικά

  • 200 γρ. μανιτάρια μικρά λευκά
  • 200 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο μικρά
  • 10-12 πατάτες baby, πλυμένες
  • 120 γρ. ξινόμαυρο κόκκινο κρασί
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια συνταγή για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι! Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του κρέατος που θα προσφέρουμε, επιλέγουμε μοσχάρι ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τμηματικά το κότσι ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα καρότα, τα σοτάρουμε προσεκτικά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Προσθέτουμε το μπέικον, το θυμάρι, τα μπαχάρια και το κρασί, συνεχίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια-δύο δυνατές βράσεις και μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε στενή γάστρα με καπάκι και ψήνουμε στους 150°C για περίπου 2 ώρες.

Λαχανικά: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με 1 κουτ. σούπας βούτυρο και το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια για 6΄-7΄ και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά δεμένα σε μπουκετάκι με σπάγκο μαγειρικής, το κρασί και σιγομαγειρεύουμε για 15΄. Αποσύρουμε και αφαιρούμε τα μυρωδικά. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια με 1 κουτ. σούπας βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και τις πατάτες στη γάστρα, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί εμπλουτίζουμε με ζωμό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 με 1,5 ώρα ή όσο χρειάζεται επιπλέον για να μαλακώσει το κρέας.

Αποσύρουμε το μπουργκινιόν από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το κρατάμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τμηματικά το κότσι ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα καρότα, τα σοτάρουμε προσεκτικά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Προσθέτουμε το μπέικον, το θυμάρι, τα μπαχάρια και το κρασί, συνεχίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια-δύο δυνατές βράσεις και μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε στενή γάστρα με καπάκι και ψήνουμε στους 150°C για περίπου 2 ώρες.

Βήμα 3

Λαχανικά: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με 1 κουτ. σούπας βούτυρο και το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια για 6΄-7΄ και αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά δεμένα σε μπουκετάκι με σπάγκο μαγειρικής, το κρασί και σιγομαγειρεύουμε για 15΄. Αποσύρουμε και αφαιρούμε τα μυρωδικά. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια με 1 κουτ. σούπας βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και τις πατάτες στη γάστρα, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειαστεί εμπλουτίζουμε με ζωμό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 με 1,5 ώρα ή όσο χρειάζεται επιπλέον για να μαλακώσει το κρέας.

Βήμα 5

Αποσύρουμε το μπουργκινιόν από τον φούρνο, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.