20190104174836_xoirina-keftedakia-me-saltsa-kopanistis

clock icon
50'

Χοιρινά κεφτεδάκια με σάλτσα κοπανιστής και τσίπουρο με σαφράν

Υλικά

  • 600γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 200γρ. ψωμί μουλιασμένο σε νερό
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, λίγο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα κοπανιστής

  • 1 κουτ. σούπας κοπανιστή
  • 100γρ. ανθότυρο
  • 100γρ. φέτα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Για το τσίπουρο με σαφράν

  • 1 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού στήμονες από σαφράν
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Tips

  • Η σάλτσα αυτή πάει πολύ και με τηγανητές πατάτες.

Αφράτα κεφτεδάκια που συνοδεύονται ιδανικά από σάλτσα κοπανιστής, τηγανητές πατάτες και ένα ποτηράκι από ξεχωριστό τσίπουρο με σαφράν.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ψωμί ελαφρά μουλιασμένο, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνετε καλά και επίμονα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Αφήνετε το μίγμα να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες και πλάθετε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε άφθονο σπορέλαιο.
Για τη σάλτσα κοπανιστής: Ρίχνετε μέσα στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάτε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό.
Απλώνετε τα ζεστά κεφτεδάκια σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα κοπανιστής.
Για το σαφρανάτο τσίπουρο: Διαλύετε σε ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό το αλάτι και το ρίχνετε μέσα στο τσίπουρο. Προσθέτετε και τους στήμονες του σαφράν, κουνάτε καλά και αφήνετε να ωριμάσει για λίγες ώρες. Θα πάρει μια ελαφριά κίτρινη απόχρωση. Το αλάτι θα το κάνει ελαφρώς πιπεράτο. Παγώνετε στο ψυγείο και το σερβίρετε σε μικρά σφηνάκια με τα κεφτεδάκια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ψωμί ελαφρά μουλιασμένο, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνετε καλά και επίμονα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 2

Αφήνετε το μίγμα να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες και πλάθετε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε σε άφθονο σπορέλαιο.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα κοπανιστής: Ρίχνετε μέσα στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάτε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σάλτσα. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό.

Βήμα 4

Απλώνετε τα ζεστά κεφτεδάκια σε μια πιατέλα και τα περιχύνετε με τη σάλτσα κοπανιστής.

Βήμα 5

Για το σαφρανάτο τσίπουρο: Διαλύετε σε ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό το αλάτι και το ρίχνετε μέσα στο τσίπουρο. Προσθέτετε και τους στήμονες του σαφράν, κουνάτε καλά και αφήνετε να ωριμάσει για λίγες ώρες. Θα πάρει μια ελαφριά κίτρινη απόχρωση. Το αλάτι θα το κάνει ελαφρώς πιπεράτο. Παγώνετε στο ψυγείο και το σερβίρετε σε μικρά σφηνάκια με τα κεφτεδάκια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb