xoirino kotsi verukoka kolokutha

ΧΟΙΡΙΝΟ

clock icon
3:10'

Χοιρινό κότσι με αποξηραμένα βερίκοκα και κολοκύθα

Υλικά

  • 4 χοιρινά κότσια
  • Για την άλμη

  • 2 λίτρα νερό
  • 180 γρ. αλάτι
  • 3 φύλλα δάφνη
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 1 κ. γ. κόλιανδρο ξερό
  • Για τα λαχανικά

  • 20 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 20 ml μπράντι
  • 200 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 800 γρ. κολοκύθα κίτρινη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 20 ml πετιμέζι (προαιρετικά από φιρίκι αν βρείτε, σε επιλεγμένα deli)
  • 200 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα

Το μυστικό της νοστιμιάς του βρίσκεται στο ότι βάζουμε το χοιρινό σε άλμη για 12 ώρες. Λίγη υπομονή και θα έχετε ένα πεντανόστιμο πιάτο!

Για την άλμη: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά της άλμης να πάρουν μια-δυο βράσεις. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε σε μπολ τα χοιρινά κότσια με την άλμη για 12 ώρες.
Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι τις σταφίδες και το μπράντι ώστε να μουλιάσουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και την κολοκύθα που κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Βάζουμε στη γάστρα όλα τα υλικά, εκτός από τα βερίκοκα και τις σταφίδες. Προσθέτουμε τα κότσια στη γάστρα και ψήνουμε για 2,5 ώρες. Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα βερίκοκα και τις σταφίδες και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 200οC με ανοιχτό καπάκι για να πάρουν χρώμα.
Σερβίρουμε στο τραπέζι απευθείας από τη γάστρα, την οποία ακουμπάμε πάνω σε μια πυρίμαχη επιφάνεια (π.χ. ξύλο).
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Τζαννής Σιφναίος

Διαδικασία

Βήμα 1

Για την άλμη: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά της άλμης να πάρουν μια-δυο βράσεις. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε σε μπολ τα χοιρινά κότσια με την άλμη για 12 ώρες.

Βήμα 2

Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι τις σταφίδες και το μπράντι ώστε να μουλιάσουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και την κολοκύθα που κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

Βήμα 3

Βάζουμε στη γάστρα όλα τα υλικά, εκτός από τα βερίκοκα και τις σταφίδες. Προσθέτουμε τα κότσια στη γάστρα και ψήνουμε για 2,5 ώρες. Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα βερίκοκα και τις σταφίδες και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 200οC με ανοιχτό καπάκι για να πάρουν χρώμα.

Βήμα 4

Σερβίρουμε στο τραπέζι απευθείας από τη γάστρα, την οποία ακουμπάμε πάνω σε μια πυρίμαχη επιφάνεια (π.χ. ξύλο).

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Τζαννής Σιφναίος