choriatiki_pita_spanaki
clock icon
1:45'

Χωριάτικη πίτα με σέσκουλα και σπανάκι

Υλικά

  • Μερίδες: 6-8
  • Για τη γέμιση

  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια πράσα, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. σπανάκι, κομμένο
  • 500 γρ. σέσκουλα, κομμένα
  • 2 κ.σ. πλιγούρι (προαιρετικά)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια, κομμένα
  • 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες, κομμένες
  • 2 μέτρια αυγά
  • 200 γρ. φέτα, χοντροσπασμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 πρέζα αλάτι

Μια νόστιμη χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο, που όμως αν θέλετε μπορείτε να την απολαύσετε και με έτοιμο, χωριάτικο φύλλο. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε φύλλο ολικής άλεσης, που της ταιριάζει πολύ.

Γέμιση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα να ξανθύνουν. Ρίχνουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το πλιγούρι, τον άνηθο, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού είναι έτοιμο το μείγμα χωρίς υγρά, το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά (για να μην κόψουν) και ανακατεύουμε καλά.

Φύλλα: Ζυμώνουμε τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγο λίγο νεράκι επιπλέον ζυμώνοντας. Κόβουμε τη ζύμη σε 7 μπαλίτσες ίδιου μεγέθους. Θα ανοίξουμε 7 φύλλα συνολικά.

Ανοίγουμε με λεπτό πλάστη το πρώτο φύλλο σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και το απλώνουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο ταψί διαμ. 30 εκ. (ανοίγουμε το φύλλο ρίχνοντας συνεχώς αλεύρι για να μην κολλάει). Το αλείφουμε από πάνω με ελαιόλαδο. Από πάνω προσθέτουμε δεύτερο φύλλο και αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο. Βάζουμε και τρίτο φύλλο και ρίχνουμε το μισό μείγμα γέμισης.

Πάνω από το μείγμα, προσθέτουμε δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και τέλος το υπόλοιπο μείγμα. Καλύπτουμε με δύο τελευταία φύλλα, με τον ίδιο τρόπο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μ. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα να ξανθύνουν. Ρίχνουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το πλιγούρι, τον άνηθο, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού είναι έτοιμο το μείγμα χωρίς υγρά, το αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά (για να μην κόψουν) και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2

Φύλλα: Ζυμώνουμε τα υλικά σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέτουμε λίγο λίγο νεράκι επιπλέον ζυμώνοντας. Κόβουμε τη ζύμη σε 7 μπαλίτσες ίδιου μεγέθους. Θα ανοίξουμε 7 φύλλα συνολικά.

Βήμα 3

Ανοίγουμε με λεπτό πλάστη το πρώτο φύλλο σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και το απλώνουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο ταψί διαμ. 30 εκ. (ανοίγουμε το φύλλο ρίχνοντας συνεχώς αλεύρι για να μην κολλάει). Το αλείφουμε από πάνω με ελαιόλαδο. Από πάνω προσθέτουμε δεύτερο φύλλο και αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο. Βάζουμε και τρίτο φύλλο και ρίχνουμε το μισό μείγμα γέμισης.

Βήμα 4

Πάνω από το μείγμα, προσθέτουμε δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και τέλος το υπόλοιπο μείγμα. Καλύπτουμε με δύο τελευταία φύλλα, με τον ίδιο τρόπο. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μ. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M