mpiskota_kafe_small
clock icon
40'

Εύκολα μπισκότα με καφέ από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

    Για 500-550 γρ.

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ, σκόνη
  • 40 γρ. καφέ εσπρέσο (ρόφημα)
  • Για το ψήσιμο

  • ζάχαρη καστανή, για πασπάλισμα
  • ασπράδι από 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Tips

  • Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας με ολόκληρους κόκκους καφέ: πριν το ψήσιμο, τοποθετούμε από έναν κόκκο σε κάθε μπισκότο.

O καφές που μας δίνει ενέργεια και μας ξυπνά το πρωί, σε αυτή τη συνταγή δίνει το μοναδικό άρωμα και τη γεύση του σε βουτυρένια τραγανά μπισκότα.

Στο μίξερ πάγκου χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Μέσα στον εσπρέσο διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ και προσθέτουμε το μείγμα στο μίξερ. Ρίχνουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 χιλ. με τη βοήθεια πλάστη και κόβουμε μπισκότα με ένα κουπ πατ διαμέτρου 5-6 εκ.

Τοποθετούμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 20′ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Στο μίξερ πάγκου χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Μέσα στον εσπρέσο διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ και προσθέτουμε το μείγμα στο μίξερ. Ρίχνουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.

Βήμα 2

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 χιλ. με τη βοήθεια πλάστη και κόβουμε μπισκότα με ένα κουπ πατ διαμέτρου 5-6 εκ.

Βήμα 3

Τοποθετούμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 20′ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.