Pitakia_olikis_alesis
clock icon
60'

Εύκολα πιτάκια ολικής άλεσης με γέμιση λαχανικών

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τη ζύμη

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 350 γρ. αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3/4 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το ψήσιμο

  • 1 κρόκο αυγού
  • σουσάμι
  • παπαρουνόσπορο

Αυτά τα πιτάκια εκτός από πεντανόστιμα και εύκολα είναι και πιο υγιεινά, αφού φτιάχνονται με αλεύρι ολικής άλεσης. Θα τα λατρέψουν όχι μόνο η γενιά Α, αλλά και όσοι τα δοκιμάσουν.

Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε και αλατίζουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Όσο μαγειρεύονται προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και αποσύρουμε αφήνοντας τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 2΄. Χωρίζουμε σε 16 ισόποσα ζυμαράκια.

Πιτάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με την παλάμη μας ή έναν πλάστη πατάμε το κάθε ζυμάρι να πλατύνει και γεμίζουμε με μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τα πιτάκια ενώνοντας και πιέζοντας τις άκρες και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε τα πιτάκια για 25΄ να ροδίσουν καλά και σερβίρουμε.

Εμπλουτίζουμε τη γέμιση με εποχικά λαχανικά ή με όποιο άλλο υλικό μάς αρέσει.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε και αλατίζουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Όσο μαγειρεύονται προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και αποσύρουμε αφήνοντας τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 2΄. Χωρίζουμε σε 16 ισόποσα ζυμαράκια.

Βήμα 3

Πιτάκια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με την παλάμη μας ή έναν πλάστη πατάμε το κάθε ζυμάρι να πλατύνει και γεμίζουμε με μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τα πιτάκια ενώνοντας και πιέζοντας τις άκρες και τα αραδιάζουμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 4

Αλείφουμε με τον κρόκο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε τα πιτάκια για 25΄ να ροδίσουν καλά και σερβίρουμε.

Βήμα 5

Εμπλουτίζουμε τη γέμιση με εποχικά λαχανικά ή με όποιο άλλο υλικό μάς αρέσει.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη