Donuts_friteza_aeros
clock icon
2:16'

Εύκολα σπιτικά donuts στη φριτέζα αέρος

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 130 ml γάλα, πλήρες
  • 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα

Αν αγαπάτε τα donuts, αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, καθώς θα ψηθούν σε μόλις 6 λεπτά στη φριτέζα αέρος! Σίγουρα είναι πολύ πιο υγιεινά από τα τηγανητά μέσα σε λάδι. Υπολογίστε βέβαια ότι θα χρειαστεί η αναμονή για να φουσκώσει το ζυμάρι σας, οπότε να υπολογίσετε ότι θα σας πάρει κανένα δίωρο.

Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ. Προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με μια μεβράνη. Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5΄.

Προσθέτουμε τα υγρά μας στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του κάδου.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε το σκεύος μας με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 ώρα.

Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος 2 εκ. Με ένα μεγάλο ποτήρι κόβουμε τα donuts μας. Με ένα σφηνοπότηρο δημιουργούμε την εσωτερική τρύπα σε κάθε donut.

Αν μας περισέψει ζύμη, την πλάθουμε ξανά σε μια μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη ξανά τουλάχιστον για 20΄. Μετά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Μεταφέρουμε τα donuts μας σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει με λαδόκολα. Σκεπάζουμε τα donuts με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30΄. Όταν φουσκώσουν, τα τοποθετούμε στο air fryer και ψήνουμε για 3΄στους 180°C από κάθε πλευρά, 6΄ στο σύνολο.

Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ. Προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με μια μεβράνη. Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5΄.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τα υγρά μας στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του κάδου.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε το σκεύος μας με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 ώρα.

Βήμα 4

Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος 2 εκ. Με ένα μεγάλο ποτήρι κόβουμε τα donuts μας. Με ένα σφηνοπότηρο δημιουργούμε την εσωτερική τρύπα σε κάθε donut.

Βήμα 5

Αν μας περισέψει ζύμη, την πλάθουμε ξανά σε μια μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη ξανά τουλάχιστον για 20΄. Μετά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Βήμα 6

Μεταφέρουμε τα donuts μας σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει με λαδόκολα. Σκεπάζουμε τα donuts με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30΄. Όταν φουσκώσουν, τα τοποθετούμε στο air fryer και ψήνουμε για 3΄στους 180°C από κάθε πλευρά, 6΄ στο σύνολο.

Βήμα 7

Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία Studio LM