spanakopita_tapsi

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 4 κουτ. σούπας επ. ελαιόλαδο + επιπλέον
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 350 γρ. φέτα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζάνι τραχανά
  • 1 πακέτο φύλλο
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι για το πασπάλισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αυτή την πανεύκολη σπανακόπιτα μπορεί να τη φτιάξει με επιτυχία κι ένας αρχάριος στην κουζίνα. Δοκιμάστε τη και θα μας θυμηθείτε!

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, το αφήνουμε να σοταριστεί καλά, να μειωθεί σε όγκο και να βγάλει τα ζουμάκια του. Αλατοπιπερώνουμε. Θέλουμε τα υγρά που θα βγάλει να εξατμιστούν εντελώς.

Τέλος, ρίχνουμε στη γέμιση τον τραχανά, ο οποίος πέρα από τη γεύση που προσφέρει χρησιμεύει στο να τραβήξει τα ζουμιά που θα βγάλουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε και τη φέτα τριμμένη.

Σε ένα ταψί τσαλακώνουμε το μισό πακέτο των φύλλων σαν να τσαλακώνουμε ένα χαρτί και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γέμιση στη ζύμη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα, ρίχνουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για περίπου 40'-50'.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, το αφήνουμε να σοταριστεί καλά, να μειωθεί σε όγκο και να βγάλει τα ζουμάκια του. Αλατοπιπερώνουμε. Θέλουμε τα υγρά που θα βγάλει να εξατμιστούν εντελώς.

Βήμα 2

Τέλος, ρίχνουμε στη γέμιση τον τραχανά, ο οποίος πέρα από τη γεύση που προσφέρει χρησιμεύει στο να τραβήξει τα ζουμιά που θα βγάλουν τα λαχανικά. Ρίχνουμε και τη φέτα τριμμένη.

Βήμα 3

Σε ένα ταψί τσαλακώνουμε το μισό πακέτο των φύλλων σαν να τσαλακώνουμε ένα χαρτί και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γέμιση στη ζύμη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα, ρίχνουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για περίπου 40'-50'.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM