Tahini_fakes
clock icon
50'

Φακές με ταχίνι και κύμινο και αρώματα ανατολής

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 200 γρ. φακές
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους 1 εκ.
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού)
  • ζουμί από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα

  • μισό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • λίγα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού)
  • 50-100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • λίγες πρέζες ε.π. ελαιόλαδο

Οι φακές με ταχίνι και κύμινο είναι ένα παραδοσιακό Μεσανατολικό πιάτο, με καθημερινά, ντόπια σούπερφουντς, όπως οι φακές και το ταχίνι, γεμάτα θρέψη και νοστιμιά. Ένα πιάτο, με χαρακτήρα και ενδιαφέρουσες αντιθετικότητες υφών και γεύσεων.

Προετοιμασία – Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες: Χαράζετε την φλούδα απ’ τις τομάτες με ένα μαχαιράκι σταυρωτά στον πάτο τους και για όλη την περιφέρεια. Σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό βάζετε τις χαραγμένες ντομάτες για ένα λεπτό. Τις αφαιρείτε σε μπολ με παγωμένο νερό και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε.

Κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβετε τον κόλιανδρο ή μαϊντανό, κόβετε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

Βράζετε τις φακές: Βάζετε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και στη συνέχεια τις φακές. Ανάλογα με τις φακές που θα χρησιμοποιήσετε θα τις αφήσετε να βράσουν από 20’ (π.χ. με φακές Εγκλουβής ) ως 30’-35‘ για τις συνηθισμένες. Δεν θέλετε να χυλώσουν, αλλά απλά να είναι μαλακές. Στη συνέχεια τις σουρώνετε και τις αφήνετε μέχρι την επόμενη διαδικασία.

Σοτάρετε τις ντομάτες: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε λάδι και σε μεσαία ένταση αφού το λάδι ζεσταθεί, προσθέτετε το σκόρδο, το κύμινο και στη συνέχεια τις ντομάτες. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τις ντομάτες να σοταριστούν δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού.

Ολοκληρώνετε με τις φακές, το ταχίνι και τα υπόλοιπα υλικά: Προσθέτετε τις φακές και ανακατεύετε καλά με την ντομάτα. Στη συνέχεια προσθέτετε το ταχίνι και ξανανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε το λεμόνι, 100 ml νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά για ακόμη ένα-δύο λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σερβίρισμα: Βάζετε 2-3 κουταλιές απ’ τις φακές με ταχίνι στο κάθε πιάτο, μια γενναία κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο, τις φέτες κρεμμυδιού ολόγυρα, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό ή κόλιανδρο και περνάτε και δυο πρέζες λάδι από πάνω.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμασία – Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες: Χαράζετε την φλούδα απ’ τις τομάτες με ένα μαχαιράκι σταυρωτά στον πάτο τους και για όλη την περιφέρεια. Σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό βάζετε τις χαραγμένες ντομάτες για ένα λεπτό. Τις αφαιρείτε σε μπολ με παγωμένο νερό και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε.

Κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβετε τον κόλιανδρο ή μαϊντανό, κόβετε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 2

Βράζετε τις φακές: Βάζετε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και στη συνέχεια τις φακές. Ανάλογα με τις φακές που θα χρησιμοποιήσετε θα τις αφήσετε να βράσουν από 20’ (π.χ. με φακές Εγκλουβής ) ως 30’-35‘ για τις συνηθισμένες. Δεν θέλετε να χυλώσουν, αλλά απλά να είναι μαλακές. Στη συνέχεια τις σουρώνετε και τις αφήνετε μέχρι την επόμενη διαδικασία.

Βήμα 3

Σοτάρετε τις ντομάτες: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε λάδι και σε μεσαία ένταση αφού το λάδι ζεσταθεί, προσθέτετε το σκόρδο, το κύμινο και στη συνέχεια τις ντομάτες. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τις ντομάτες να σοταριστούν δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού.

Βήμα 4

Ολοκληρώνετε με τις φακές, το ταχίνι και τα υπόλοιπα υλικά: Προσθέτετε τις φακές και ανακατεύετε καλά με την ντομάτα. Στη συνέχεια προσθέτετε το ταχίνι και ξανανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε το λεμόνι, 100 ml νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά για ακόμη ένα-δύο λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Βάζετε 2-3 κουταλιές απ’ τις φακές με ταχίνι στο κάθε πιάτο, μια γενναία κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο, τις φέτες κρεμμυδιού ολόγυρα, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό ή κόλιανδρο και περνάτε και δυο πρέζες λάδι από πάνω.