Fakorizo me kima

clock icon
30'

Φακόρυζο με κιμά και μπαχαρικά

Υλικά

  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • 200 γρ. φακές, βρασμένες
  • 150 γρ. ρύζι για πιλάφι ή καστανό, βρασμένο
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 200 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου

Το σπυρωτό φακόρυζο με την προσθήκη του κιμά και των μπαχαρικών γίνεται ένα πεντανόστιμο θρεπτικό πιάτο, ιδανικό για μεσημεριανό ή βραδινό.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά, μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα και να ψηθεί για περίπου 10΄.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά, τις φακές, το ρύζι, τον ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το φακόρυζο σπυρωτό, για περίπου άλλα 15΄, σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κιμά, μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα και να ψηθεί για περίπου 10΄.

Βήμα 2

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά, τις φακές, το ρύζι, τον ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το φακόρυζο σπυρωτό, για περίπου άλλα 15΄, σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο.