FASOLAKI-GIAXNIolivemagazine.gr

Υλικά

  • 750γρ. φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα, ή έτοιμα κατεψυγμένα
  • 2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες ή κύβους
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικό)
  • 400γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3-4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

Tips

  • Μόλις προσθέσετε όλα τα υλικά και μισοσκεπάσετε το φαγητό για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, είναι καλύτερα μετά εάν πρέπει να ανακατέψετε,  να κουνάτε την κατσαρόλα αντί να ανακατεύετε το φαγητό με κουτάλι, για να μην διαλυθούν τα λαχανικά.
  • Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να φτιάξετε κι άλλα λαχανικά, όπως μπάμιες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, αλλά και χόρτα όπως σπανάκι, σέσκουλα και άγρια χόρτα.
  • Για περισσότερο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε στο γιαχνί σας διάφορα αρωματικά, όπως  βασιλικό, άνηθο, δυόσμο, δεντρολίβανο ή δάφνη.

Το γιαχνί, όπως λέμε την παρασκευή λαδερών φαγητών που τους προσθέτουμε και ντομάτα, είναι ο πιο κλασικός και νόστιμος τρόπος μαγειρέματος λαχανικών. Στα φασολάκια δε, το γιαχνί πάει πολύ.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαραθούν. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 - 4 λεπτά, ακόμη, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Βάζετε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν με το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα φασολάκια.
Προσθέτετε τις πατάτες, τον μαϊντανό, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μείνει με το λάδι του. Εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό για να ψηθούν τα φασολάκια.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με 3 - 4 κουτ. σούπας νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαραθούν. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 - 4 λεπτά, ακόμη, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Βήμα 2

Βάζετε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν με το ελαιόλαδο. Ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν τα φασολάκια.

Βήμα 3

Προσθέτετε τις πατάτες, τον μαϊντανό, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μείνει με το λάδι του. Εάν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό για να ψηθούν τα φασολάκια.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food styling: Αντωνία Κατή