Fasolakia-Ladera_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κιλό ακαθάριστα (850 γρ. καθαρισμένα) φασολάκια πλατιά «μπαρμπούνια»
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη καρέ
  • 1 καρότο σε μισές ροδέλες
  • 1 ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη (όχι σάλτσα)
  • ένα ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο (περ. 80 γρ.)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα)
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά, καθημερινά λαδερά φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού που ζητά προσοχή στη τεχνική για να βγει ιδανικό, με τα φασολάκια να διατηρούν ένα σφρίγος και τη σάλτσα να είναι πηχτή και νόστιμη.

Προετοιμασία: Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε κόβοντας τις δυο άκρες. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι αυτές. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακριά, κόψτε τα στη μέση. Από το 1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια υπολογίστε 15% φύρα, ήτοι καθαρό 850 γρ.

Σοτάρετε κρεμμύδι, καρότο, πατάτα: Σε πλατιά κατσαρόλα και σε χαμηλή ένταση βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίξτε κρεμμύδι, πατάτες και καρότο να σοταριστούν για 10′ ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης στη διαδικασία.

Σοτάρετε τα φασολάκια: Προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε ώστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται. Η ένταση πρέπει να είναι στο ελάχιστο (ως 3/9) και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Ανά τρίλεπτο ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για τα πρώτα περίπου 10′ και ν’ αρχίζουν να αχνίζουν.

Προσθέτετε τομάτες: Στα 10′ προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αλατοπίπερο, ανακατέψτε και ξανακλείστε το καπάκι για να βγάλουν τα υγρά τους και να σιγομαγειρευτούν για 35-45′ περίπου (ανάλογα με τη πρώτη ύλη μπορεί να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο). Ελέγχετε κάθε τόσο και ανακατεύετε για να συνεχίσουν να βγάζουν υγρά.

Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Όταν δείτε ότι έχουν μαλακώσει όσο θέλετε, ελέγξτε αν έχει υγρά στη κατσαρόλα , προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Αν υπάρχει νερό στο σκεύος σας ανεβάστε την ένταση και βγάλτε το καπάκι της κατσαρόλας να εξατμιστεί. Αν όχι, απλά σβήστε το μάτι.

Σερβίρισμα: Αφήστε το φαγητό, για τουλάχιστον 15′ πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε κατά βούληση φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και φέτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμασία: Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε κόβοντας τις δυο άκρες. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι αυτές. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακριά, κόψτε τα στη μέση. Από το 1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια υπολογίστε 15% φύρα, ήτοι καθαρό 850 γρ.

Βήμα 2

Σοτάρετε κρεμμύδι, καρότο, πατάτα: Σε πλατιά κατσαρόλα και σε χαμηλή ένταση βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίξτε κρεμμύδι, πατάτες και καρότο να σοταριστούν για 10′ ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης στη διαδικασία.

Σοτάρετε τα φασολάκια: Προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε ώστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται. Η ένταση πρέπει να είναι στο ελάχιστο (ως 3/9) και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Ανά τρίλεπτο ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για τα πρώτα περίπου 10′ και ν’ αρχίζουν να αχνίζουν.

Βήμα 3

Προσθέτετε τομάτες: Στα 10′ προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αλατοπίπερο, ανακατέψτε και ξανακλείστε το καπάκι για να βγάλουν τα υγρά τους και να σιγομαγειρευτούν για 35-45′ περίπου (ανάλογα με τη πρώτη ύλη μπορεί να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο). Ελέγχετε κάθε τόσο και ανακατεύετε για να συνεχίσουν να βγάζουν υγρά.

Βήμα 4

Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Όταν δείτε ότι έχουν μαλακώσει όσο θέλετε, ελέγξτε αν έχει υγρά στη κατσαρόλα , προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Αν υπάρχει νερό στο σκεύος σας ανεβάστε την ένταση και βγάλτε το καπάκι της κατσαρόλας να εξατμιστεί. Αν όχι, απλά σβήστε το μάτι.

Σερβίρισμα: Αφήστε το φαγητό, για τουλάχιστον 15′ πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε κατά βούληση φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και φέτα.