gigantes mikri
clock icon
2:10'

Φασόλια γίγαντες με απάκι, λαχανικά και αβγά στη γάστρα

Υλικά

    Για τα φασόλια

  • 500γρ. φασόλια γίγαντες  
  • 60ml ελαιόλαδο + 120ml
  • 180γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 200γρ. απάκι, ψιλοκομμένο
  • 4 καρότα, σε ροδέλες
  • 3 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 45γρ. πελτέ τομάτας
  • 7γρ. καπνιστή πάπρικα
  • 5γρ. μπούκοβο
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 240ml γλυκό ή κόκκινο κρασί
  • 1,5 -2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 4-5 αβγά
  • Για το σερβίρισμα

  • φρυγανισμένο ψωμί
  • βαρελίσια φέτα

Γίγαντες μεγαλείο! Εξτρα χυλωμένοι, έξτρα νόστιμοι. Με αβγά που ψήνονται την τελευταία στιγμή μέσα στην γάστρα και απάκι για ομορφιά. Ο Λάμπρος Βακιάρος “κεντά” πάλι!

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό 8-12 ώρες. Σουρώνουμε και ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας τόσο νερό όσο να τους σκεπάζει. Βράζουμε για 45 λεπτά και σουρώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Προθερμαίνουμε την ίδια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το απάκι και τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλινο, τον πελτέ τομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, το φρέσκο θυμάρι, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα και προσθέτουμε αρχικά το 1.5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και κλείνουμε το καπάκι. Ψήνουμε στο φούρνο για 60 – 70 λεπτά και περίπου στα 45 λεπτά κοιτάμε αν χρειάζεται έξτρα υγρά.
Περίπου 7 – 8 λεπτά πριν το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα και δημιουργούμε 4 – 5 μικρές φωλιές, έτσι ώστε να προσθέσουμε εκεί τα αβγά. Ψήνουμε έως ότου να ψηθούν τα αβγά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και φέτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό 8-12 ώρες. Σουρώνουμε και ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας τόσο νερό όσο να τους σκεπάζει. Βράζουμε για 45 λεπτά και σουρώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Προθερμαίνουμε την ίδια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.

Βήμα 2

Προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το απάκι και τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλινο, τον πελτέ τομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, το φρέσκο θυμάρι, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα και προσθέτουμε αρχικά το 1.5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και κλείνουμε το καπάκι. Ψήνουμε στο φούρνο για 60 – 70 λεπτά και περίπου στα 45 λεπτά κοιτάμε αν χρειάζεται έξτρα υγρά.

Βήμα 4

Περίπου 7 – 8 λεπτά πριν το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα και δημιουργούμε 4 – 5 μικρές φωλιές, έτσι ώστε να προσθέσουμε εκεί τα αβγά. Ψήνουμε έως ότου να ψηθούν τα αβγά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και φέτα.