OliveMagazine

Φασόλια γίγαντες με απάκι, λαχανικά και αβγά στη γάστρα

Φασόλια γίγαντες με απάκι, λαχανικά και αβγά στη γάστρα

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:2:0'
Έτοιμο σε:2:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα φασόλια

  • 500γρ. φασόλια γίγαντες  
  • 60ml ελαιόλαδο + 120ml
  • 180γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 200γρ. απάκι, ψιλοκομμένο
  • 4 καρότα, σε ροδέλες
  • 3 κλωνάρια σέλινο με τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 45γρ. πελτέ τομάτας
  • 7γρ. καπνιστή πάπρικα
  • 5γρ. μπούκοβο
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 240ml γλυκό ή κόκκινο κρασί
  • 1,5 -2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 4-5 αβγά
  • Για το σερβίρισμα

  • φρυγανισμένο ψωμί
  • βαρελίσια φέτα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό 8-12 ώρες. Σουρώνουμε και ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας τόσο νερό όσο να τους σκεπάζει. Βράζουμε για 45 λεπτά και σουρώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Προθερμαίνουμε την ίδια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.

Προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το απάκι και τα καρότα και σοτάρουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλινο, τον πελτέ τομάτας, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο, το φρέσκο θυμάρι, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα και προσθέτουμε αρχικά το 1.5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και κλείνουμε το καπάκι. Ψήνουμε στο φούρνο για 60 – 70 λεπτά και περίπου στα 45 λεπτά κοιτάμε αν χρειάζεται έξτρα υγρά.

Περίπου 7 – 8 λεπτά πριν το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα και δημιουργούμε 4 – 5 μικρές φωλιές, έτσι ώστε να προσθέσουμε εκεί τα αβγά. Ψήνουμε έως ότου να ψηθούν τα αβγά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και φέτα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο