feta_saganaki_anoigma
clock icon
45'

Φέτα σαγανάκι με σάλτσα πιπεριάς

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τη φέτα

  • 600 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε 3 χοντρές φέτες
  • ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 120 γρ. αλεύρι
  • λίγο πετιμέζι για το σερβίρισμα
  • Για τη σάλτσα

  • 3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 πρέζα πάπρικα καυτερή, σε σκόνη
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 80 ml χυμό λεμονιού
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο, τριμμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Η φέτα μπαίνει στο τηγάνι και γίνεται το απόλυτο συνοδευτικό για τους μεζέδες, το κρασί ή μια παγωμένη μπίρα.

Σάλτσα: Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Bάζουμε τις πιπεριές στη σχάρα του φούρνου, την οποία τοποθετούμε στην πάνω θέση. Τις ψήνουμε για 15-20′ γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει σε διάφορα σημεία και να σκάσει.

Τις βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15′. Τις ξεφλουδίζουμε εύκολα, αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις ψιλοκομμένες πιπεριές, την καυτερή και τη γλυκιά πάπρικα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Φέτα και σερβίρισμα: Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ σαγανάκι (σκεύος) να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό. Βυθίζουμε ένα-ένα τα κομμάτια της φέτας στο νερό και τα πανάρουμε στο αλεύρι. Τα βουτάμε ξανά στο νερό και τα πανάρουμε δεύτερη φορά στο αλεύρι.

Τηγανίζουμε τα κομμάτια τυριού για 3-4′ μέχρι να ροδίσει από κάτω και για 2′ ακόμα από την άλλη πλευρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ραντίζουμε με πετιμέζι. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη σάλτσα πιπεριάς.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: StudioΜ

Διαδικασία

Βήμα 1

Σάλτσα: Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Bάζουμε τις πιπεριές στη σχάρα του φούρνου, την οποία τοποθετούμε στην πάνω θέση. Τις ψήνουμε για 15-20′ γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει σε διάφορα σημεία και να σκάσει.

Τις βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15′. Τις ξεφλουδίζουμε εύκολα, αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις ψιλοκομμένες πιπεριές, την καυτερή και τη γλυκιά πάπρικα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Φέτα και σερβίρισμα: Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ σαγανάκι (σκεύος) να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και σε ένα φαρδύ μπολ ρίχνουμε αρκετό κρύο νερό. Βυθίζουμε ένα-ένα τα κομμάτια της φέτας στο νερό και τα πανάρουμε στο αλεύρι. Τα βουτάμε ξανά στο νερό και τα πανάρουμε δεύτερη φορά στο αλεύρι.

Τηγανίζουμε τα κομμάτια τυριού για 3-4′ μέχρι να ροδίσει από κάτω και για 2′ ακόμα από την άλλη πλευρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ραντίζουμε με πετιμέζι. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τη σάλτσα πιπεριάς.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: StudioΜ